Kaddáfího syn utíká do Nigeru, zbytku rodiny hrozí vydání

Sajf Islám Kaddáfí

Sajf Islám Kaddáfí Zdroj: CTK/AP

Syn a pravá ruka Muammara Kaddáfího Saíf Islám unikl ze Syrty a míří k hranicím s Nigerem. Uvedl to jeden z armádních velitelů libyjské Národní přechodné rady (NTC) s tím, že vojáci po něm pátrají. Členové Kaddáfího rodiny, kteří už dříve utekli do zahraničí, čelí hrozbě vydání do Libye.

Předpokládá se, že Saíf Islám směřuje na jih přes Saharu v konvoji tří obrněných vozidel. „Pokoušíme se jej vypátrat, naši bojovníci v oblasti jsou v plné pohotovosti,“ řekl agentuře Reuters Abdul Majíd Megta.

Muammar Kaddáfí byl dopaden včera ve svém rodišti Syrtě, zemřel ale při převozu do nemocnice, Okolnosti jeho smrti zatím zůstávají nejasné. Předpokládá se, že jeho syn prchl ze Syrty ve stejnou dobu.

Už v září do Nigeru uprchl další z Kaddáfího synů a několik prominentů bývalého libyjského režimu. Kaddáfího žena a tři děti se svými rodinami utekly do Alžírska poté, co jednotky NTC dobyly Tripolis. Niger dosud odmítl několik žádostí o vydání členů bývalého režimu zpět do Libye. Nabídl ale, že NTC může vyslat vyšetřovatele, kteří dostanou příležitost prominenty vyslechnout.

Podle Megty se šéf Kaddáfího bezpečnostních sil a jeho nevlastní bratr Abdulláh Senussi, který je pravděpodobně také v Nigeru, pokoušel pro nejbližší bývalého vůdce zajistit nějaký způsob úniku z oblehnuté Syrty.

O Kaddáfího nevlastního bratra se zajímá také Mezinárodní trestní soud v Haagu. Senussi je obviněn z nařizování vražd a perzekucí civilistů během občanské války. „Nejspíše se nachází na úplném severu Nigeru. Informovaly nás o tom státy Západu,“ uvedl ministr zahraničí Nigeru Bazúm Muhammad.

Pozornosti NTC neunikla ani Kaddáfího rodina v Alžírsku. Svou žádost o vydání jejích členů včera zopakoval šéf přechodné vlády Mahmúd Džibril. Alžírské úřady ji ale odmítají kvůli tomu, že rodině bývalého vůdce Libye poskytly azyl z humanitárních důvodů.

Káddáfího pátý syn Mutassim zemřel během včerejších bojů v Syrtě, nejmladší syn Chámis zemřel v srpnu v bojích o Tripolis.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.