Kadyrov chce seznam všech mladých Čečenců. Prý kvůli terorismu

Ramzan Kadyrov

Ramzan Kadyrov Zdroj: ctk

Soupis všech mladých obyvatel autonomního Čečenska nařídil vytvořit prezident severokavkazské republiky Ramzan Kadyrov. Podle dekretu, zveřejněného dnes na republikovém webu, mají být v databázi všichni obyvatelé ve věku od 14 do 35 let. Důvodem prý je prevence terorismu.

„Duchovní a mravní soupis“ mladého obyvatelstva má obsahovat osobnostní charakteristiky, rodovou příslušnost, náboženské vyznání a příbuzenské svazky, informoval dnes moskevský rozhlas. Podle čečenského poslance Adama Malikova je nové opatření „rozhodujícím krokem ke kulturnímu ukotvení mládeže, která je vystavena tlaku extremistických skupin“. Nařízení vstupuje v platnost okamžitě.

Kadyrov je dlouhodobě vystaven kritice ochránců lidských práv za tvrdý postih jakýchkoli liberálních a „nemuslimských“ projevů a za pronásledování opozice, při němž se údajně nevyhýbá ani mučení a únosům. Svou politiku založil na bezvýhradné loajalitě vůči Moskvě a nekompromisním uplatňování muslimských zákonů a náboženských tradic.

Obavy čečenského vedení v poslední době posilují zprávy o působení mladých Čečenců v řadách bojovníků Islámského státu v Sýrii a Iráku. Podle ruských médií jich na Blízkém východě bojují stovky a mnozí z nich se netají záměrem pokračovat v teroristických útocích i po návratu do Ruska.