Kalifornie v plamenech. O život už přišlo deset lidí, požáry se dál rychle šíří

Požáry v Kalifornii

Požáry v Kalifornii Zdroj: Reuters

Požáry v Kalifornii
Požáry v Kalifornii
Požáry v Kalifornii
Požáry v Kalifornii
Požáry v Kalifornii
9
Fotogalerie

Kalifornie se potýká s řadou rychle se šířících požárů, které již zničily minimálně 1500 domů a podniků a vyžádaly si nejméně deset lidských životů. Informovaly o tom tamní úřady. Odhaduje se, že před požáry muselo utéct do bezpečí zhruba 20 000 lidí.

Řada lidí v důsledku požárů utrpěla zranění a několik osob se pohřešuje. "Bylo to peklo, jaké jste nikdy před tím neviděli," uvedla Marian Williamsová, která musela před požárem ujet v automobilu. "Stromy hořely jako pochodně," dodala.

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli požárům vyhlásil stav nouze v okresech Napa, Sonoma a Yuba. Největším městem v oblasti zasažené požáry je Santa Rosa se zhruba 175 000 obyvateli. Požár v tomto městě zničil řadu budov a vynutil si uzavření škol i evakuaci dvou nemocnic.

Podle mluvčího kalifornského úřadu pro lesní a požární ochranu Daniela Berlanta během 12 hodin spálilo 14 požárů v osmi severokalifornských okresech území o rozloze přes 23 000 hektarů, napsala agentura Reuters.

Podívejte se, jak plameny ničí domy v Kalifornii

Video placeholde
Požáry v Kalifornii • Reuters

S ohněm bojují tisícovky hasičů a řada požárů stále není pod kontrolou. Požáry vypukly v neděli v noci místního času, zatím však není známo jakým způsobem. Za mimořádně rychlým šířením požárů stojí kombinace silného větru, nízké vlhkosti a teplého a suchého počasí, píše server BBC.