Kamery v Moskvě kolabují. Až třetina z nich je mimo provoz

Moskva - ilustrrační foto

Moskva - ilustrrační foto Zdroj: esoloviev, Flickr, CC BY 2.0

Kdo se v ruské metropoli rozhodne porušovat dopravní předpisy, má třetinovou šanci, že mu to projde. Každá třetí dopravní kamera, kterých v Moskvě za normálních okolností funguje na 800, je totiž mimo provoz.

Podle informací serveru gazeta.ru bylo off-line dnes ráno 253 zařízení, minulé úterý pak 277 kamer typu Strjelka (Šipka). I když výpadky trvají jen několik hodin, kamerové blackouty vážně ohrožují celý systém sledování a řízení dopravy. Závady kamer se projevují jako chybové hlášení v softwaru, který nenačítá potřebná data a může tak docházet ke zbytečným zácpám.

Není jasné, zda jde přímo o chybu kamery nebo jen vadný software. Ke kauze mlčí jak město, tak výrobce kamer, ruská firma Stroj Invest Projekt M. Oprava vadného sledovacího zařízení každopádně zabere až dva měsíce.

Ve hře je ale i mnohem horší příčina výpadku – počítačový virus. Ten řádil letos v noci z 9. na 10. ledna, kdy vyřadil z provozu všechny dopravní kamery v Moskevské oblasti.

Do systému se pravděpodobně dostal počítačový hacker, který kompletně zabránil řízení kamer na dálku a nahrál na server vlastní obslužný program. Technici pak museli zhruba stovku kamer ručně resetovat a znovu připojit k síti.

Moskva láká další členy do euroasijské unie. Její cíle ale zůstávají daleko