Kampaň před moskevskými volbami ovládlo téma imigrace

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Imigranti se v nedávném průzkumu umístili na nejvyšším stupni žebříčku hrozeb pro Rusko. Odrazilo se to i v kampani před zářijovými volbami moskevského starosty, gubernátora Moskevské oblasti a dalších hlav regionů. Současný šéf metropole Sergej Sobjanin se předhání s jediným vážným konkurentem Alexejem Navalným v tom, kdo dokáže více přistěhovalců poslat domů.

Média zdůrazňují, že ruská ekonomika imigranty potřebuje, zvlášť když se země potýká s nepříznivým demografickým vývojem. Mezi zaměstnavateli je po nich velká poptávka, dělají práce, o něž Rusové nestojí.

Loni bylo jen v Moskvě oficiálně registrováno 1,7 milionu přistěhovalců. Podle odborníků až 70 procent cizinců žije v zemi ilegálně. „Většina pracuje na stavbách, v technických službách, maloobchodě,“ řekl The Moscow Times expert na demografii Nikita Mkrtčjan.

Úřady proti nim přitvrzují. Prezident Vladimir Putin nedávno podepsal zákon, jenž zvyšuje pokuty v hlavním městě a Petrohradu. Jednotlivcům hrozí postih ve výši sedm tisíc rublů. Firmy, které ilegály zaměstnávají, mohou zaplatit až milion rublů.

Policie nyní kontroluje staveniště a trhy, odvádí z nich stovky lidí z bývalých svazových republik či Vietnamu. Detenční zařízení se brzy zaplnila a v Moskvě vznikl provizorní stanový tábor. Po jeho úterním uzavření byla část zadržených deportována.

Navalného kandidatura
O Alexeji Navalném, kterého soud v červenci poslal na pět let do vězení za zpronevěru, ale rozsudek zatím není pravomocný, koluje řada spekulací. Podle některých názorů je do klání dosazený Kremlem, aby vytvořil iluzi férového boje. Stoupenci aktivisty ale podobná nařčení odmítají a poukazují na problémy, které bloggera provázejí. Například na vyplácení peněz lidem, kteří odstraňují jeho letáky. Úřady ho vyšetřují kvůli údajnému nezákonnému přijímání finančních příspěvků od cizinců a zvažují, že zruší jeho kandidaturu.

Gubernátor moskevské oblasti usilující o další mandát Andrej Vorobjov se v televizní debatě pochlubil, že za dva měsíce poklesl o patnáct procent počet lidí, kteří přicházejí do regionu hledat uplatnění.

Opoziční aktivista Navalnyj prosazuje tvrdší vízový režim. „Nevím, proč potřebuji víza do Francie a Německa, zatímco jakýkoli občan Kyrgyzstánu a Tádžikistánu si koupí jednosměrný lístek do Ruska,“ řekl. Pozadu nezůstává ani Sobjanin. „Pokud odstraníme zločiny páchané hosty, bude Moskva nejvíce zákona dbalé město na světě,“ slibuje obyvatelům.