Kancléřka Merkelová se zranila na běžkách, musí rušit plánované termíny

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová se na zimní dovolené ve Švýcarsku zranila při běžkování a v příštích třech týdnech musí zrušit vícero naplánovaných termínů a cest. Oznámil to její mluvčí Steffen Seibert.

Merkelová trávila vánoční volno ve švýcarském Engadinu. Při jízdě na lyžích podle Seiberta spadla, utrpěla těžkou pohmožděninu a nalomila si levou zadní část pánve.

Kancléřka si podle mluvčího nejprve myslela, že to bude jen bolestivá pohmožděnina. Teprve lékařské vyšetření ukázalo, že se jedná o „neúplnou zlomeninu v levé zadní části pánve“. Chodit nyní musí s pomocí berlí.

K pádu podle mluvčího došlo „při malé rychlosti“. „Má tři týdny hodně ležet,“ přiblížil Seibert doporučení lékařů Merkelové. Ta podle něj nyní bude většinu práce vyřizovat z domova. „V tomto období se zaměří jen na několik málo termínů v kancléřském úřadě a v Berlíně,“ poznamenal.

První zasedání vlády kancléřka povede

Už v úterý prý přijme tradiční Tři krále a osobně bude řídit i středeční zasedání vlády. Prvně se totiž sejde kabinet velké koalice kancléřčiných konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD), který prezident Joachim Gauck jmenoval krátce před Vánocemi.

Odpadla naopak středeční cesta Merkelové do Varšavy na setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem i čtvrteční jednání s novým předsedou lucemburské vlády Xavierem Bettelem v Berlíně. Oběma politikům kancléřka podle Seiberta dnes volala a důvody zrušení plánovaných termínů jim vysvětlila.

Merkelová stojí v čele německé vlády od roku 2005 a dosud byla delších zdravotních výpadků ušetřena. V roce 2011 musela podstoupit operaci kolena kvůli natrženému vnitřnímu menisku a několik dní chodila o berlích.