Katalánsko požádá Madrid o pět miliard eur

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Nejzadluženější španělský region Katalánsko požádá centrální vládu v Madridu o finanční pomoc 5,02 miliardy eur (124,6 miliardy korun). Region už má potíže i s hrazením běžných služeb jako je provoz nemocnic, škol či domovů důchodců.

Mluvčí katalánské vlády Francesc Homs prohlásil, že místní kabinet požádá o pomoc, aby „zabránila růstu dluhu v příštích měsících“. Katalánská vláda již snížila platy zaměstnanců veřejného sektoru, zavedla poplatek jednoho eura za vystavení lékařského receptu a zmrazila investice do dopravní sítě. Přesto se růst dluhu nepodařilo zastavit. Nyní dosahuje 42 miliard eur, což odpovídá 21 procentům hrubého domácího produktu oblasti.

Vláda v Madridu již vytvořila fond disponující 18 miliardami eur, který má pomáhat regionálním samosprávám. Kromě Katalánska se o peníze z fondu chtějí hlásit také Valencie a Murcie. Prvně jmenovaný region usiluje o 3,5 miliardy eur, Murcie o 300 milionů eur.

Potíže s dluhy ale mají i další ze 17 španělských regionů. Stav jejich financí vzbuzuje obavy, že Madrid by nakonec mohl Evropskou unii požádat o finanční pomoc pro celou zemi. Španělsko již dříve získalo 100 miliard eur pro svůj bankovní sektor.

Murcie, Valencie, KatalánskoMurcie, Valencie, Katalánsko | E15 Podle čerstvých dat španělského statistického úřadu INE se ekonomika země ve druhém čtvrtletí propadla o 0,4 procenta mezi čtvrtletně a o 1,3 procenta meziročně. Jak uvedlo ministerstvo financí, tyto výsledky souhlasí s předpoklady. „Momentálně zažíváme nejhlubší propad,“ uvedl ministr financí Fernando Jiménez Latorre. Pokles ekonomiky bude prý pokračovat i příští rok.