Katalánsku hrozí předčasné volby, strany se neshodly na premiérovi

šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách

šéf katalánské regionální vlády Artur Mas po vítězství separatistů v regionálních volbách Zdroj: ctk/AP

Katalánsko nemá ani tři měsíce po regionálních volbách nového premiéra, a čím dál pravděpodobněji se tak jeví možnost, že budou vypsány předčasné volby. V neděli odmítli kandidaturu úřadujícího předsedy vlády Artura Mase členové levicové strany Kandidátka lidové jednoty (CUP), bez jejichž hlasů ale Masova domovská separatistická aliance Společně pro Ano (JXS) nemá většinu, která je pro zvolení premiéra potřeba.

Pokud se strany na novém premiérovi neshodnou do 10. ledna, budou automaticky vypsány nové volby.

JXS má ve 135členném regionálním parlamentu 62 křesel, což není většina. Potřebuje tak podporu levicové CUP. Obě uskupení prosazují odtržení Katalánska od Španělska a společně v listopadu schválily rezoluci, v níž požadují pro region nezávislost. Menší levicová strana ale ve volební kampani slibovala, že při volbě předsedy regionální vlády nepodpoří liberálního kandidáta Mase, který tuto funkci zastává už od roku 2010.

V neděli se při hlasování o Masově kandidatuře vyslovilo pro 1515 členů CUP, stejný počet straníků byl ale proti. Vedení strany svolalo další jednání na 2. ledna. Pokud se do 10. ledna v parlamentu nepodaří schválit nového premiéra, budou podle platných zákonů automaticky vypsány nové volby.

Separatistické strany, které nyní mají v katalánském parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti. Madrid to ale odmítá. Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud loni zakázal i konání referenda.