Katalánský premiér volby nevyhlásil. Nemá prý záruky z Madridu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Katalánský prezident Carles Puigdemont
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek oznámil, že zvažoval vyhlášení předčasných regionálních voleb, aby zamezil omezení autonomie Katalánska. Neudělá to ale prý proto, že nedostal dostatečné záruky ze španělské metropole Madridu, že vyhlášení voleb k řešení sporu pomůže.

Podle deníku El Periódico Puigdemont také uvedl, že je nyní na katalánském parlamentu, aby rozhodl, zda vyhlásí nezávislost. Katalánský parlament zasedá ve čtvrtek, hlasovat by ale měl v pátek.

"Snažil jsem se získat záruky pro vyhlášení těchto voleb, ale nedostal jsem odpověď od PP (španělská vládní Lidová strana), která to využila ke zvýšení napětí," uvedl ve čtvrtek katalánský premiér. Dodal, že aplikace článku 155 k omezení autonomie, kterou se chystá v pátek schválit španělský Senát, je "nespravedlivá" a "nezákonná".

Plenární zasedání katalánského parlamentu bylo kvůli Puigdemontovu projevu odloženo o hodinu - na 18:00. Premiérovo prohlášení bylo očekáváno už ve 13:30, pak bylo dvakrát odloženo.

Už v poledne se začaly objevovat kritické hlasy z řad radikálních separatistů, kteří označovali vyhlášení předčasných voleb za zradu a vyzývali k demonstracím za samostatnou katalánskou republiku. O záměru vyhlásit volby informoval podle španělského deníku El País Puigdemont dopoledne poslance katalánského parlamentu z vládní koalice Společně pro ano (JXSí).

Ve čtvrtek zasedá rovněž komise španělského Senátu, která projednává návrh španělské vlády na omezení autonomie. Vystoupila před ní místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová, která hájí vládní návrh a Puigdemontovi vyčetla, že nebyl ochoten k dialogu.

Připomněla, že nepřijel ani před tuto komisi, kam byl pozván. Katalánský premiér ale místo sebe pověřil jednáním zástupce katalánské vlády v Madridu Ferrana Mascarella.

Mascarell ve čtvrtek vpodvečer však musel opustit senátní sál, kde se o omezení autonomie jedná. Podle deníku El Periódico tak učinil poté, co vládní lidovci odmítli jeho přítomnost před komisí. Mluvčí lidovců José Manuel Barreiro zdůvodnil toto rozhodnutí tím, že katalánská vláda neprojevila dostatečnou "úctu k horní komoře parlamentu", když neposlala na jednání komise člena vlády.