Kauza Gorila po pěti letech. Slovenská policie stále tápe

Kauza Gorila se týká období, kdy byl na Slovensku premiérem Mikuláš Dzurinda.

Kauza Gorila se týká období, kdy byl na Slovensku premiérem Mikuláš Dzurinda. Zdroj: ctk

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák (vlevo) a Marek Dospiva. Penta podle uniklých dokumentů měla uplácením politiků ovlivňovat privatizaci na Slovensku. Penta nekalé jednání v kauze opakovaně odmítla a takzvaný spis Gorila označila za nezákonný důkaz.
Současný slovenský premiér Robert Fico měl být jedním z politiků, který se v odposlouchávaném bytě setkal s partnerem Penty Jaroslavem Haščákem. Fico tuto informaci v minulosti odmítl komentovat.
3
Fotogalerie

Slovenská policie ani po pěti letech neukončila vyšetřování podezření na největší korupční kauzu v novodobé historii země. Vyplývá to z informací, které poskytlo slovenské policejní prezidium.

Korupční aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila. Dokumenty popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy finanční skupinou Penta, která za to prý získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Podle nepotvrzených informací spis vypracovala slovenská tajná služba na základě odposlechů. Penta nekalé jednání v kauze opakovaně odmítla a takzvaný spis Gorila označila za nezákonný důkaz.

Slovenské policejní prezidium odmítlo blíže komentovat průběh vyšetřování aféry. Uvedlo pouze, že nový šéf vyšetřovacího týmu si musí nastudovat spisy, které převzal od svého předchůdce Marka Gajdoše.

Gajdoš v říjnu oznámil odchod z policie, což nepřímo zdůvodnil přístupem svých nadřízených. Již dříve řekl, že autenticita uniklých dokumentů o korupční aféře se do značné míry potvrzuje.

Podle policejního prezidia Gajdoš coby šéf vyšetřovacího týmu aféry obvinil v případu dvě osoby z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Bližší informace policie nezveřejnila.

Aféra Gorila vyvolala na Slovensku po jejím propuknutí rozsáhlé demonstrace proti korupci v politice. Kauza podle politologů v parlamentních volbách v roce 2012 uškodila zejména Dzurindově straně SDKU-DS, která ztratila mnoho voličů. Dzurinda se pak stáhl z vedení strany a před dvěma lety z ní vystoupil. V letošních volbách kdysi nejsilnější pravicová strana SDKU-DS, která stála u rozsáhlých ekonomických reforem, dostala pouze 0,26 procenta hlasů. Výrazně tak zaostala za pětiprocentní hranicí, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro zisk poslaneckých křesel.

Podle uniklých dokumentů se v odposlouchávaném bytě setkal s partnerem Penty Jaroslavem Haščákem i současný slovenský premiér Robert Fico, který tuto informaci v minulosti odmítl komentovat.