Slovenská vládní strana chce ústavou chránit půdu před cizinci

Šef Slovenské národní strany Andrej Danko

Šef Slovenské národní strany Andrej Danko Zdroj: CTK

Andrej Danko
Andrej Danko (vlevo) a Róbert Fico.
3
Fotogalerie

Nacionalistická vládní Slovenská národní strana (SNS) chce změnou ústavy chránit slovenskou půdu před jejím vykupováním hlavně ze strany cizinců. Příslušný návrh již předložila sněmovně. 

Pro svou iniciativu SNS získala podporu i nejsilnější koaliční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica.

"Návrh ústavního zákona bude v nejvyšší možné míře ochraňovat zemědělskou a lesní půdu před jejím spekulativním výkupem, realizovaným zejména zahraničními subjekty. Současná legislativa považuje půdu coby jakékoliv jiné zboží," řekla dnes novinářům poslankyně SNS Eva Antošová.

Návrh SNS na změnu ústavy, na jehož schválení bude nezbytný souhlas alespoň třípětinové většiny ze všech 150 poslanců, má vytvořit základní právní rámec na ochranu půdy. Následně by parlament již běžným zákonem mohl například rozhodnout, že půdu budou moci vlastnit pouze vymezené skupiny osob, jako například farmáři.

Iniciativu SNS již podpořila i další koaliční strana Směr-SD. Stávající koalice tří stran ale nemá ve sněmovně dostatek hlasů na prosazení ústavních změn a bude potřebovat také hlasy alespoň části opozice.

Podle některých dřívějších odhadů cizinci skoupili na Slovensku asi 100.000 hektarů pozemků. Celková výměra zemědělské půdy v zemi činí 1,9 milionu hektarů.

Podmínky převodu vlastnictví zemědělských pozemků na Slovensku zpřísnila už předchozí jednobarevná Ficova vláda. Učinila tak v souvislosti s ukončením moratoria, které cizincům zakazovalo nákup půdy na Slovensku.

Podle stávajících pravidel nabyvatel půdy musí pobyt nebo sídlo na Slovensku alespoň deset let. Přednost při převodech půdy až na výjimky mají farmáři s minimálně tříletou praxí a také zemědělci v obci, kde se nachází půda, kterou chce její vlastník prodat nebo darovat.

Zmiňovaná omezení při převodech půdy kritizovala Evropská komise, která v květnu poslala Bratislavě takzvané odůvodněné stanovisko, což je poslední varování před podáním žaloby k unijnímu soudu. Upozornila, že slovenské předpisy porušují pravidla volného pohybu kapitálu a svobody usazování. Slovenské ministerstvo zemědělství v reakci připravilo novelu zákona, která by ale jen částečně vyhověla námitkám komise.

Někteří slovenští politici v minulosti tvrdili, že ochrana slovenské půdy je důležitá, protože domácí farmáři pobírají nižší dotace než jejich kolegové v západní Evropě a že půda na Slovensku je v porovnání s vyspělými zeměmi levnější.