Kdo jsou guruové šéfů velkých firem? Churchill, Jobs i Gándhí

Winston Churchill

Winston Churchill Zdroj: repro E15

Šéfové světových firem nejvíce obdivují bývalého britského premiéra Winstona Churchilla a zakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Vyplývá to z průzkumu názorů 1400 generálních ředitelů z celého světa, jichž se poradenská firma PwC zeptala, které lídry nejvíce obdivují a co oceňují na jejich činech.

Průzkum ukázal některé charakterové typy lídrů, jako například: válečníci (Napoleon, Alexandr Veliký), reformátoři (Jack Welch), vůdci v době nesnází (Winston Churchill, Abraham Lincoln), lídři, kteří ohromili velké davy lidí (Mahátma Gándhí, Nelson Mandela) a ti, kteří dokázali názorově sjednocovat (Bill Clinton).

„Šéfové českých firem mají proti těm globálním nevýhodu, že schopnost vůdcovství se u zdejších generálních ředitelů systematičtěji pěstuje teprve necelé čtvrt století. Zahrnuje jak celoživotní vzdělávání, tak dlouholetou praxi. Zdrojem inspirace zde mohou být čeští předváleční podnikatelé, jako byl Tomáš Baťa,“ uvedl senior manažer poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR Libor Stodola.

Churchill je populární vůdce napříč celou západní Evropou. Ve Francii se umístil před Charlesem de Gaullem a v Itálii porazil na špičce Niccolu Machiavelliho. Sloužit dvakrát jako britský premiér, což mu zajistilo stejnou popularitu v Turecku jako Gándhímu. Společně se tam umístili těsně za Mustafou Kemalem Atatürkem.

Zhruba 60 procent generálních ředitelů z celého světa si za vzor vybírá poválečné politiky či vojenské vůdce. Druhou nejpopulárnější skupinou byli lídři z byznysu, historičtí vůdci a současní lídři. Méně zastoupené kategorie zahrnují spisovatele, umělce, filozofy, sportovce, náboženské vůdce a fiktivní postavy.

Ředitelé mezi svými vzory zmínili i 15 žen. Jen Margaret Thatcherová se ale dostala do první desítky. Dalšími často uvedenými jmény byly Angela Merkelová, Ayn Rand, Matka Tereza a královna Alžběta I. Ženy si čtyřikrát pravděpodobněji vybíraly za vzor další ženy než muže.

Deset nejobdivovanějších lídrů:
1. Winston Churchill
2. Steve Jobs
3. Mahátma Gándhí
4. Nelson Mandela
5. Jack Welch
6. Abraham Lincoln
7. Margaret Thatcherová
8. Ronald Reagan
9. John Fitzgerald Kennedy
10. Bill Clinton/Napoleon Bonaparte