Kdo nepochopil, ten pochopí! Kadyrov hrozí předákovi ruské opozice

Ramzan Kadyrov

Ramzan Kadyrov Zdroj: ctk

Vůdce Čečenské republiky Ramzan Kadyrov zveřejnil na sociální síti Instagramu nezakrytou pohrůžku likvidace dalšího předáka ruské opozice Michaila Kasjanova. Na svém účtu umístil videozáznam s bývalým premiérem na mušce zaměřovacího dalekohledu odstřelovače. Čečenská stopa je za vraždami známých kritiků ruského prezidenta Vladimira Putina, včetně loňské likvidace Borise Němcova.

V textu doprovázejícím video na Kadyrovově instagramovém účtu se uvádí: „Kasjanov přijel do Štrasburku za penězi pro ruskou opozici. KDO NEPOCHOPIL, TEN POCHOPÍ!“ Na upraveném několikasekundovém záznamu, pořízeném ve Štrasburku původně televizní stanicí LifeNews, blízké ruské vládě, je kromě předsedy strany Parnas Kasjanova také představitel další opoziční formace Otevřené Rusko Vladimir Kara-Murza. Ten loni oznámil, že se ho v květnu někdo pokusil otrávit.

„Pokud jde o pana Kasjanova a o mne, považujeme toto video za výzvu k vraždě,“ reagoval podle agentury AFP Kara-Murza na Kadyrovovův počin na instagramu. „Podle nás je to výsledek prostředí beztrestnosti, který vládne v Rusku od atentátu na Borise Němcova,“ dodal.

Ruská opozice, nepřátel lidu

Kadyrov v polovině ledna na setkání s novináři v čečenské metropoli Grozném označil ruskou nesystémovou opozici za nepřátele lidu. Tento jeho výrok vyvolal ostrou reakci ochránců lidských práv, včetně zplnomocněnkyně pro lidská práva Elly Pamfilovové. Kreml ale nijak nereagoval.

Němcov byl zastřelen 27. února na mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje ruské vedení, včetně prezidenta Vladimira Putina, a také Kadyrova. Podle tvrzení ruských vyšetřovatelů ale původci zločinu pocházeli z podstatně nižších kruhů. Objednavatelem i organizátorem prý byl bývalý důstojník čečenského praporu Sever Ruslan Muchudinov, po němž se ovšem slehla zem. Přímými vykonavateli vraždy byli další Čečenci.

„Čečenská stopa“ se vyskytla i v případech vražd novinářky Anny Politkovské a ochránkyně lidských práv Natalje Estěmirovové.