Kdyby byla mojí manželkou, zastřelil bych se, řekl o šéfce AfD eurokomisař

Gunther Oettinger

Gunther Oettinger Zdroj: ctk

Eurokomisař pro digitální ekonomiku a člen německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Günther Oettinger slovně napadl předsedkyni populistické Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryovou. V Berlíně prohlásil, že pokud by měl Petryovou za manželku, zastřelil by se. Petryová na počátku února mluvila o možném použití střelných zbraní proti přicházejícím běžencům. Aktuální verbální výpad člena Evropské komise označila za nechutný.

Němečtí politologové připisují Oettingerův výrok napětí v CDU před březnovými zemskými volbami ve třech německých spolkových zemích. V posledních týdnech CDU kancléřky Angely Merkelové v průzkumech ve všech zemích oslabila, přestože stále zůstává nejsilnější stranou. Podle analytiků však může eurokomisařovo vyjádření spíš pomoct AfD, protože se o ní bude znovu víc mluvit. Strana se profiluje jako hlavní německý odpůrce politiky Merkelové v uprchlické krizi.

„Kdyby ta podivná Petryová byla moje manželka, ještě tuhle noc bych se zastřelil,“ řekl Oettinger na akci pořádané německou pobočkou společnosti Microsoft. Později na Twitteru upřesnil, že útok neměl směřovat na Petryovou osobně, ale na to, jaká politická stanoviska jako předsedkyně AfD zastupuje. „Především šlo o vyjádření Frauke Petryové k nasazení střelných zbraní při kontrolování uprchlíků na hranicích,“ napsal eurokomisař a Petryovou označil za ostudu německé politiky.

Nasazení zbraní

Petryová na počátku února v rozhovoru uvedla, že policisté musí zabránit nelegálnímu překročení hranic a v případě nutnosti použít i střelnou zbraň. Místopředsedkyně AfD Beatrix von Storchová později výslovně podpořila i užití zbraní proti ženám a dětem.

Petryová se ve vyjádření pro deník Bild proti nynějšímu Oettingerovu výroku ohradila. „Pane Oettingere, vaše duševní kino je nechutné. Ptám se sama sebe, co by tomu řekla vaše manželka,“ uvedla. Partner Petryové a předseda zemské organizace AfD v Severním Porýní-Vestfálsku Marcus Pretzell prohlásil, že sám rozhodně nemá v úmyslu střelit se do hlavy.