Kdysi nejbohatší Ir vyhlásil bankrot, dluží miliardy

Seán Quinn, který byl ještě nedávno nejbohatším mužem Irska, vyhlásil bankrot. Podnikatel, jehož jmění dosahovalo 4,7 miliardy eur, vložil rodinné jmění do Anglo Irish Bank, jedné z největších obětí irské realitní bubliny.

Miliardář, který dříve investoval do výroby skla a plastů, vlastnil síť hotelů a podnikal i v pojišťovnictví, do banky investoval krátce předtím, než padla pod vahou nesplácených hypoték. „S největší lítostí a smutkem oznamuji, že jsem dnes u soudu v Belfastu požádal o dobrovolný bankrot,“ prohlásil Quinn. Severoirský soud vzápětí jeho žádosti vyhověl.

Podnikatelova Quinn Group v obchodu s Anglo Irish Bank už ztratila přes miliardu eur. Banka tvrdí, že Quinnova rodina jí dluží dalších 2,9 miliardy eur. „Nyní nemá žádné prostředky na splacení svých dluhů. Zbylo mu jen minimální jmění,“ řekl Quinnův právník.

Jako první z podnikatelova impéria padla pojišťovna Quinn Insurance. Nejprve musela v roce 2008 zaplatit pokutu 3,25 milionu eur zato, že poskytla půjčky sesterské společnosti. O dva roky později se dostala pod státní správu, protože nedokázala vyhovět požadavkům Evropské unie na navýšení kapitálu.

Poté se začaly rozpadat i další součásti Quinn Group, která na vrcholu své slávy zaměstnávala 5500 lidí a vlastnila řadu nemovitostí na Ukrajině a v Rusku, kam Quinn mohutně investoval.

Irish Bank Resolution Corporation, nástupkyně Anglo Irish Bank, prohlásila, že zkoumá platnost Quinnova bankrotu, který byl podán za hranicemi země, kde jsou registrovány jeho společnosti. Bankrotové právo Velké Británie je totiž mnohem volnější než to Irské, kde může zrušení bankrotu trvat až 12 let. Banka se bude nadále snažit získat zpět co největší část podnikatelova dluhu.