Kim Čong-un ukončil spekulace, vystoupil na veřejnosti

Kim Čong-un se, vybavený holí, po dlouhé době objevil na snímcích oficiálního severokorejského deníku Rodong Sinmun

Kim Čong-un se, vybavený holí, po dlouhé době objevil na snímcích oficiálního severokorejského deníku Rodong Sinmun Zdroj: profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil podle místních médií nově postavený bytový komplex a jisté vědecké zařízení. Kim se naposledy objevil na veřejnosti 3. září, což vyvolávalo otázky o jeho osudu. Spekulovalo se mimo jiné o převratu či o Kimově špatném zdravotním stavu.

Kim, který se v minulosti na oficiálních záběrech z KLDR objevoval prakticky denně, zmizel z veřejnosti na 40 dní. Zpráva severokorejské agentury KCNA má úterní datum (pondělí pozdě večer SELČ), text nicméně žádné časové údaje neupřesňuje.

Vůdce KLDR Kim Čong-un dle místních médií navštívil nově postavený bytový komplex. Od 3. září nebyl na veřejnosti, spekulovalo se i o převratu. Nezúčastnil se ani oslav 69. výročí od založení vládnoucí Korejské strany práce.

Koncem září oficiální severokorejská média připustila, že má vůdce zdravotní potíže; nijak to ale nerozvedla, ani neupřesnila. Podle oficiálního dokumentu z konce minulého měsíce čelil jistému „nepohodlí“, což vedlo k mezinárodním spekulacím, že by mohl být nemocný.

Podle poslední informace agentury Reuters si Kim poranil kotník a koleno při vojenském cvičení, kde se prý pustil do pro něho nezvyklé pohybové aktivity spolu s ostatními generály.

Pavla Palaščáková: Korejská zombie