Kim Čong-un v květnu přijede do Moskvy, potvrdil Kreml

Jihokorejští vojáci sledují zpravodajství se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

Jihokorejští vojáci sledují zpravodajství se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem Zdroj: ctk/ap

Moskva potvrdila pozvání severokorejského vůdce k návštěvě Ruska. Kim Čong-un má v úmyslu přijet v květnu 2015 na oslavy 70. výročí konce druhé světové války, řekl novinářům zahraničně politický poradce Kremlu Jurij Ušakov.

Rusko k oslavám konce války tradičně zve nejvyšší představitele protihitlerovské koalice, ale například i Německa a Japonska. Pro mladého vůdce KLDR by to měla být první zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci ve svém izolovaném komunistické státě.

Podle dřívějších spekulací japonského tisku se Kim pravděpodobně setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Japonský list Asahi šimbun napsal, že Severní Korea podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu a Moskva potřebuje spolupráci Pchjongjangu pro zvýšení vývozu zemního plynu do Jižní Koreje.

Putin v listopadu jednal se zvláštním vyslancem Kim Čong-una a vyzýval k užší spolupráci mezi oběma zeměmi s cílem posílení regionální bezpečnosti. Čche Rjong-he, který patří k nejbližším Kimovým spolupracovníkům, byl na návštěvě v Rusku v listopadu celý týden.