Kiska je před druhým kolem voleb v roli mírného favorita

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Slováky v sobotu čeká velmi napínavé druhé kolo prezidentských voleb, v němž se sociálně-demokratický premiér Robert Fico střetne s nestraníkem Andrejem Kiskou. Málokdo si troufá předvídat výsledek, v mírné výhodě je však podle expertů někdejší podnikatel, který se nyní těší pověsti filantropa. I bookmakeři ho považují za většího favorita.

Kiskovi nahrává fakt, že mnoho Slováků je nespokojeno se stavem politiky. Navíc se za něj, byť velmi vlažně, postavili vyřazení uchazeči Radoslav Procházka a Milan Kňažko. Podpořily ho i opoziční strany, což však může mít podle politilogů i opačný než zamýšlený efekt.

Kiska, který v prvním kole ztrácel čtyři procenta, se obává hlavně ohlasu premiérových výpadů na jeho adresu. Fico během čtrnáctidenní prodlevy několikrát hovořil například o údajném napojení rivala na scientology ve snaze odlákat mu konzervativní voliče. Připomínal také jeho podnikatelskou minulost v oblasti nebankovních půjček. Nezávislý kandidát proto nechce předvídat výsledek. „Netroufám si to odhadnout, celé východní Slovensko je zaplavení billboardy proti mně,“ řekl Kiska deníku Sme.

Pokud vyhraje Fico, bude muset strana Smer vybrat jiného předsedu vlády. Její představitelé tvrdí, že to nebude problém. Nejčastěji se přitom zmiňuje jméno ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

László Szigeti: Fica dobře známe, od Kisky čekáme nabídku