Kiska: S Řeckem ochráníme hranice Schengenu lépe, než bez něj

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Řecko by mělo zůstat součástí schengenského systému volného pohybu osob, společná ochrana hranic je účinnější. Slovenský prezident Andrej Kiska to řekl během videokonference, při níž mu veřejnost mohla klást otázky.

„Měli bychom udělat všechno pro to, abychom Řecku pomohli. Společná ochrana hranic je podstatně účinnější, než když najednou necháme jednotlivé země chránit si hranice,“ řekl Kiska.

Dodal, že společný postup EU je lepší, než odchod Řecka nebo dalších zemí ze Schengenu, což by vedlo k dominovému efektu. „Musíme se spojit a společně využít naše síly, abychom dokázaly Evropu ochránit,“ uvedl.

Řecko, které je dlouhodobě vystaveno migrační vlně, čelilo v uplynulých týdnech kritice politiků některých unijních zemí za postup při ochraně vnější schengenské hranice a při registraci běženců. Například slovenský premiér Robert Fico vyjádřil pochybnosti ohledně řecké schopnosti střežit hranici.

Přijďte k volbám

Kiska během tři čtvrtě hodiny trvající videokonference, do které se připojilo na 8000 lidí, také vybídl Slováky, aby se zúčastnili sobotních parlamentních voleb, a zabránili tak propadnutí svého hlasu. Řekl rovněž, že dobré ekonomické výsledky by země měla využít k tomu, aby si stanovila priority v oblastech, ve kterých zaostává. Z kladených otázek si Kiska vybíral sám, věnoval se i nelichotivému stavu slovenského školství či soudnictví.

Slovenský prezident je jedním z mála vrcholných politiků země, kteří komunikují s veřejností prostřednictvím sociálních sítí. Zmiňovaná videokonference byla první svého druhu od jeho nástupu do úřadu v roce 2014. Kiska řekl, že v budoucnu ji zopakuje.