Kiska: Středoevropské země nesmí spojovat sobecká kritika vůči EU

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Státy visegrádské čtyřky (V4) by se podle slovenského prezidenta Andreje Kisky neměly dostat do pozice, že kvůli sobeckým zájmům budou vystupovat vůči EU. Kiska v projevu na mezinárodní konferenci v Bratislavě rovněž označil současnou migrační vlnu v EU za jednu z nejvážnějších krizí.

„Bylo by proti našemu společnému zájmu, kdybychom proměnili střední Evropu v seskupení, které dělá v EU potíže a které spojuje nepodstatná, sobecká a krátkozraká politická agenda zaměřená na kritiku Bruselu,“ řekl Kiska. Podle hlavy slovenského státu musí být princip sjednocené a svobodné Evropy nepostradatelným i pro státy ve středoevropském regionu. „Nezapomínejme na naši pohnutou minulost. Díky znovusjednocení Evropy byl potenciálně nestabilní region připojen k západu. Jsem přesvědčen, že zakladatelé visegrádské spolupráce to rovněž měli na mysli, když pevně věřili, že nikdy nedovolíme návrat temné minulosti rozdělování,“ uvedl Kiska.

Slovenský prezident prohlásil, že Evropa se v současnosti potýká s mnoha vážnými problémy a že krize se stala rutinou. V této souvislosti zmínil finanční problémy Řecka, intervenci Ruska na Ukrajině a stávající migrační vlnu, kterou označil za jednu z nejvážnějších krizí současné doby.

Jsem přesvědčen, že zakladatelé visegrádské spolupráce to rovněž měli na mysli, když pevně věřili, že nikdy nedovolíme návrat temné minulosti rozdělování

Země V4 s výjimkou Polska se v otázce uprchlické krize postavily proti přerozdělování migrantů v EU na základě kvót, které prosadila většina členských států evropské osmadvacítky. Slovensko ohlásilo, že zmiňovanému rozhodnutí se nepodřídí a že ho napadne u unijního soudu.

Za vážný problém pro Evropu Kiska označil skutečnost, že nedokáže zajistit ochranu hranic EU a schengenského prostoru volného pohybu osob. Řekl rovněž, že Evropa není schopna efektivněji odlišit migranty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, od těch, kteří pouze využívají situace a přicházejí do regionu z jiných důvodů.