Klaus: Brusel chce integrovat Fiat Seicento s Alfou Romeo

Václav Klaus (foto ČTK)

Václav Klaus (foto ČTK) Zdroj: CTK

Aby eurozóna přežila, musela by udělat fundamentální změny srovnatelné s tím, co se dělo v Česku po revoluci, prohlásil prezident Václav Klaus na Euro Finance Week ve Frankfurtu. Musela by projít změnou paradigmatu myšlení a chování.

Václav Klaus uvedl, že selhání eura bylo nevyhnutelné, konsekvence společné měny pro slabší země byly podle něj známy dopředu. „Řecko neudělalo vůbec nic špatně. Jen vstoupilo do eurozóny. Kdyby to neudělalo, mohlo si desítky let v klidu žít,“ prohlásil Klaus. Bez samostatné měnové politiky nelze státy dlouhodobě udržet.

Německý exkancléř Gerhard Schroder si naproti tomu myslí, že společnou měnu zachrání jen větší politická integrace. Evropa podle něj musí stát na solidaritě a silné státy jako Německo, které ze společného měnového prostoru profituje, musí pomáhat slabším státům. Periferní ekonomiky zase musí udělat potřebné reformy. Ty jsou podle Schroedera základem současného německého úspěchu. „Byly doby, kdy Německo bylo takovým nemocným mužem Evropy. Nyní je zdravou ženou,“ zavtipkoval exkancléř.

Klaus je přesvědčen, že evropské země integrovat nejde. „Evropané chtějí integrovat Fiat Seicento s Alfou Romeo. Nejde to, je to smrtící omyl, který zabíjí evropské společenství,“ prohlásil český prezident. Klause na finančním fóru podpořil maďarský premiér Viktor Orbán. Podle něj se evropský model musí změnit z „welfare“ na „workfare“ state a potřebuje prý „kompletní renovaci.“

Klaus přiznal, že v zásadní změnu EU ale osobně nevěří. Jeho přáním je, aby se stala, ale očekávání je,že silné státy EU budou dál pokračovat v dotování slabších z peněz evropských daňových poplatníků.