Klaus chce rozbít Evropskou unii, píše Die Welt

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Český prezident Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii, napsal dnes německý deník Die Welt, který se odvolává na vyjádření Klausova poradce Jiřího Payna. Podle listu to dokládá například Klausova podpora vstupu Turecka do unie, kterou český prezident podle Die Welt sleduje zvětšení současných problémů v EU. O Klausově aktivitě namířené proti Evropské unii hovořil Payne i v rozhovoru, který dnes otiskl český deník Právo.

Konzervativní německý deník se zamýšlí nad budoucností Klause poté, co prezident za rok Pražský hrad opustí. „A ta by měla být především jedno: antievropská,“ soudí list a připomíná nedávnou slovní kontroverzi mezi prezidentem a pražskou odbočkou Nadace Konrada Adenauera ohledně odvolání účasti Klausova bývalého poradce a rovněž eurokritika Petra Macha na konferenci sponzorované německou nadací.

Podle Payna se český prezident sice nikdy veřejně nevyslovil pro odchod Česka z EU, vnitřně je to prý ale pro Klause „příliš malý cíl“. „Myslím, že chce Evropskou unii rozbít,“ cituje Die Welt Payna, který svá slova podle deníku myslí naprosto vážně.

„Projekt EU byl od počátku špatně vymyšlen,“ řekl Payne v rozhovoru, který dnes otisklo Právo. Prezidentův poradce poznamenal, že čím dříve bude tento „nepovedený integrační projekt“ ukončen, tím lépe pro evropskou ekonomiku. „V Evropě však není svoboda slova a je třeba vyhlásit za ni a skutečnou demokracii boj. A myslím si, že v této věci by Václav Klaus mohl sehrát podstatnou roli,“ řekl Payne v rozhovoru pro Právo.

„V každém státě EU existují skupiny evropských skeptiků. Ty v současné krizi přerůstají v proud. Klaus bude cestovat po Evropě a starat se o to, aby tento proud ještě sílil,“ citoval Payna Die Welt.

„Mezitím Klaus zasahuje jinak,“ poznamenává k tomu německý deník. „Přimlouvá se například za to, aby bylo konečně do EU přijato Turecko. Ne však proto, aby udělal něco dobrého pro Turecko. Ne, Klaus chce jednoduše zvětšit problémy, které unie už nyní má,“ soudí Die Welt, podle něhož by Češi tuto taktiku nazvali „podtunelování“.

Přečtěte si další názory Václava Klause na EU:

„Ale ještě než se prezident začne věnovat cestování ve věci zničení EU, má práci v Česku. Tam v současnosti zuří pořádný boj o směřování země,“ pokračuje Die Welt a připomíná spor o připojení se ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti v EU, kterou premiér Petr Nečas odmítl na posledním summitu podepsat.

„Svůj podpis pod fiskálním paktem (Nečas) nepřipojil především kvůli strachu z prezidenta Klause. Ten totiž zcela jasně řekl, že takovou věc z kuchyně „Merkozy“ (německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho) v životě nepodepíše,“ uvádí Die Welt.

Podle něj Klaus považuje EU za „hrobníka českého národního státu a jeho suverenity“. „A není s tím v Česku osamocen. Prezident sice už roky není členem jím kdysi založené konzervativně liberální ODS, uvnitř strany má ale stále velmi silné stoupence. Především těch se musí premiér Nečas jako předseda ODS bát,“ dodal Die Welt.

Před podpisem smluvPřed podpisem smluv|ctkSympatie Václava Klause míří spíše na východ (foto z nedávné návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Česku)

Nečasův strach se podle německého deníku jeví natolik silný, že premiér riskuje i rozpad koalice kvůli sporu s proevropskou TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který pohrozil odchodem z vlády, „pokud by ji Nečas nechal odplout z jádra Evropy na periferii“. „Nečase to však nechává v klidu a může ho to v klidu nechávat, protože Schwarzenberg zatím neproměnil svá slova v činy,“ píše Die Welt.

Podle německého listu se tímto postojem může šéf diplomacie profilovat pro boj o Klausovo nástupnictví, o které se chce ucházet, zároveň je ale dostatečně zkušený, aby odhadl realistické šance stoupenců EU v dnešním Česku. „A s těmi to nevypadá moc dobře. Pod vlivem svého prezidenta, obdivovaného už jen kvůli jeho úřadu, se Češi stále více odvracejí od Evropy,“ poznamenává Die Welt.

Tyto nálady by podle listu mohly v ČR zesílit, pokud by Klaus po odchodu z funkce založil striktně antievropskou stranu, o čemž se spekuluje. „Bylo by divné, kdyby se prezident náhle změnil v šéfa stranické frakce. Šéf Volkswagenu by také znovu nepracoval v autodílně,“ odmítl tyto zvěsti ale podle Die Welt Klausův syn Václav.