Klaus: Cílem bankovní unie EU je omezit národní regulátory

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Cílem jednotného bankovního dohledu v EU je podle prezidenta Václava Klause i viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka omezit pravomoci národních centrálních bank. Zároveň jsou návrhy podle Klause snahou změnit současné uspořádání unie. "Bankovní unie je nesmysl. Jediným cílem je změna statu quo ve všech oblastech," uvedl Klaus na začátku semináře Centra pro ekonomiku a politiku.

Bankovní unie je podle Klause pouze nový kanál pro finanční transfery v rámci EU. „Navíc by šlo o transfery bez jasného politického rozhodnutí a mimo veřejný dohled,“ uvedl prezident.

Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka uvedené návrhy mohou narušit finanční stabilitu a zdraví tuzemských bank. Návrhy EU podle něj paradoxně mohou navíc dluhovou nákazu v EU rozšířit. „Když vytvoříte bankovní unii, tak tu nákazu paradoxně ještě rozšíříte. Když dáte nemocného do jedné třídy se zdravými, tak ten nemocný zaručeně ostatní nakazí,“ uvedl dále viceguvernér.

Tomšík: Není možné postupovat salámovou metodou

Podle Tomšíka není možné přistoupit na tzv. salámovou metodu vytváření bankovní unie. V současnosti je totiž vypracován jen konkrétní návrh na vytvoření jednotného bankovního dohledu. Vytvoření jednotného pojištění vkladů, společného systému pro restrukturalizaci bankovního sektoru a tvorba společných pravidel existuje podle Tomšíka ve formě vágních myšlenek. „Je třeba, aby byly předloženy všechny návrhy v konkrétní podobě,“ uvedl Tomšík.

Povejšil: Vznik bankovní unie nebude událost, ale proces

Klíčové je tak podle Tomšíka zabránit stahování likvidity a kapitálu z Česka, zachovat pravomoci národního orgánu i rozhodování o tom, zda se do nějakých fondů vytvořených EU vůbec Česko zapojí. „Rovnováha mezi pravomocemi a zodpovědností musí být zachována,“ uvedl.

S vytvořením bankovní unie v současné podobě nesouhlasí ani vláda a poslanci. Premiér Petr Nečas uvedl, že Česko je připraveno návrh vetovat. V ČR je totiž 94 procent tuzemských bank ve vlastnictví zahraničních bank. V případě vzniku bankovní unie přitom hrozí, že zahraniční banky by z tuzemských bank odsávaly peníze. Česko má totiž v rámci EU podle údajů ČNB jeden z nejziskovějších bankovních sektorů a banky mají více vkladů než poskytnutých úvěrů, což rovněž není v EU pravidlem.