Klaus: Eurozónu čeká hrozná stagnace, Řecko by mělo odejít

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Prezident Václav Klaus si umí představit, že Řecko by opustilo euro a že by se tak stalo "poměrně snadno". Řekl to při rozhovoru pro americkou televizní stanici CNBC a dodal, že právě kvůli snahám o pomoc Řecku a ostatním zadluženým státům čeká eurozónu čeká dlouhá a bolestná stagnace.

„Dokážu si představit, že nějaká země eurozóny odejde z eurozóny. Technicky a administrativně je to možné,“ řekl český prezident, který se prý k Řecku vyjadřoval na okraj Valného shromáždění OSN.

Evropě prezident v rozhovoru předpověděl dlouhodobou ekonomickou stagnaci, pokud Řecko zůstane v eurozóně. „Nemyslím si, že pro Řecko existuje řešení uvnitř eurozóny…Takže bude trvalá improvizace, trvalé rozpočtové transfery z jedné strany Evropy na druhou,“ usoudil Klaus. „Pro Řecko v eurozóně a s eurem jako měnou neexistuje řešení,“ dodal.

„Obávám se, že eurozóna není schopna vyřešit problémy Řecka a dalších zemí a nás v Evropě čeká hrozná, velice dlouhá ekonomická stagnace a svému osudu nemůžeme uniknout,“ řekl. „Neustále se tím budeme obtížně prokousávat, neustále tu budou proudit finance z jedné části Evropy do druhé.“

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

Klaus je v New Yorku v čele české delegace na zasedání Valného shromáždění OSN.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.