KLDR: Další sankce USA znamenají vyhlášení války, chystáme odvetu

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ctk

Za "vyhlášení války" označila KLDR americké sankce proti představitelům severokorejského režimu včetně vůdce Kim Čong-una, informovala agentura Reuters. Oficiální agentura komunistické diktatury KCNA uvedla, že země chystá ta "nejtvrdší odvetná opatření". Spojené státy v reakci vyzvaly Pchjongjang, aby upustil od prohlášení ohrožujících bezpečnost v oblasti.

USA ve středu vůbec poprvé sáhly k individuálním sankcím proti Kimovi a dalším deseti činitelům represivního režimu, jimž Washington nyní může zmrazit všechna aktiva nacházející se v USA. Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce.

Krok Spojených států podle prohlášení severokorejské agentury překročil červenou linii a je vyhlášením války, na které KLDR odpoví nejtvrdším možným způsobem. Agentura KCNA doslova přirovnala americké sankce k bláhovosti „čerstvě narozeného kotěte, které ještě nezná strach z tygra“. Konkrétní podobu odvety Pchjongjang neupřesnil.

Nesplněné hrozby

Podobnou rétoriku Severní Korea zvolila i při dubnovém společném cvičení USA a Jižní Koreje poblíž severokorejského území, žádná odvetná akce však nenásledovala. KLDR od té doby několikrát neúspěšně testovala rakety středního doletu Musudan, které by mohly zasáhnout i americké pacifické území na ostrově Guam.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun podle dnešního vyjádřeního svého mluvčího doufá, že Severní Koreu přiměje ke spolupráci s mezinárodním společenstvím její nejbližší spojenec Čína. Peking by mohl přispět ke stabilizaci poměrů na Korejském poloostrově, řekl Pan, který je na návštěvě nejlidnatější země světa.

Se svým čínským protějškem dnes jednal o možné spolupráci v tlaku na Severní Koreu americký ministr zahraničí John Kerry. Severokorejský režim již čelí mnoha mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému a raketovému programu. Naposledy v červnu USA posílily proti KLDR finanční embargo, které má režimu zabránit v přístupu do mezinárodního finančního systému.