KLDR rozšiřuje klíčový závod na výrobu balistických raket

Severokorejská raketa, ilustrašní snímek

Severokorejská raketa, ilustrašní snímek Zdroj: ČTK

Satelitní snímek, na kterém je vidět rozšíření továrny na výrobu balistických raket ve městě Hamhung
Satelitní snímek, na kterém je vidět rozšíření továrny na výrobu balistických raket ve městě Hamhung
3
Fotogalerie

Severní Korea dokončuje zásadní rozšíření klíčového závodu na výrobu balistických raket. S odvoláním na analýzu satelitních snímků to v neděli napsal list The Wall Street Journal. Továrna podle něj vyrábí rakety na pevné palivo schopné zasáhnout s jadernou náloží americké základny v Asii, případně i přímo území USA.

Satelitní snímky, které pořídila společnost Planet Labs Inc., analyzovali výzkumníci Middleburského ústavu mezinárodních studií v kalifornském Monterey. Je z nich patrné, že KLDR dokončuje stavbu budovy v okolí vlastního závodu. Děje se tak v době, kdy Washington a Pchjongjang dojednávají ukončení severokorejského jaderného a raketového programu.

Nová budova podle washingtonského listu ještě nestála v době dubnového setkání severokorejského diktátora Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Většina stavebních prací se odehrála v květnu a v červnu. Podle amerických expertů to potvrzuje, že Kim se svého vojenského programu nehodlá vzdát.

Minulý týden americká skupina 38 North, která v rámci Univerzity Johnse Hopkinse sleduje severokorejské aktivity, po analýze satelitních snímků uvedla, že KLDR rychle pokročila se zlepšením infrastruktury ve svém jaderném vědeckém výzkumném středisku v Jongbjonu. Centrum využívá k produkci štěpného materiálu vhodného pro zbrojní účely.