KLDR prý zvýšila produkci materiálu pro jaderné zbraně

Kim čong-un (ilustrační foto)

Kim čong-un (ilustrační foto)

Severní Korea v uplynulých měsících zvýšila produkci materiálu pro výrobu jaderných zbraní, informovala s odvoláním na nejmenované činitele amerických zpravodajských služeb televize NBC. Podle ní zpravodajci nesdílejí názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jaderná hrozba ze strany Severní Koreje po jeho nedávné schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem pominula.

Podle amerických tajných služeb se severokorejský režim snaží získávat od Trumpovy administrativy ústupky, jaderných zbraní se však nevzdává, protože je považuje za nezbytné pro své přetrvání. Washington a Pchjongjang sice v uplynulých měsících zahájily diplomatické rozhovory, KLDR však zároveň posílila výrobu obohaceného uranu potřebného pro jaderné zbraně. Severokorejci prý sice zastavili raketové a jaderné zkoušky, ale "neexistuje důkaz, že by omezovali počet a výrobu jaderných zbraní".

"Existuje naprosto jasný důkaz o tom, že se (Pchjongjang) snaží Spojené státy oklamat," cituje NBC News nejmenovaného činitele obeznámeného s nejnovějšími poznatky zpravodajských služeb.

Bílý dům na žádost NBC o reakci na tyto informace neodpověděl. Přicházejí jen několik dnů poté, co skupina 38 North, která sleduje severokorejské aktivity, uvedla, že nové satelitní snímky ukazují, že KLDR rychle pokročila se zlepšením infrastruktury ve svém jaderném vědeckém výzkumném středisku v Jongbjonu. Toto centrum využívala k produkci štěpného materiálu vhodného pro zbrojní účely.