KLDR si pronajme ruskou půdu, aby zastavila hladomor

Severokorejští zemědělci na jedné z mála cizincům přístupných farem v zemi

Severokorejští zemědělci na jedné z mála cizincům přístupných farem v zemi Zdroj: wikimedia.org

Severní Korea jedná s Ruskem o pronájmu zemědělské půdy v Amurské oblasti. KLDR, která podle OSN trpí nejhorším hladem za posledních deset let, má zájem o několik set tisíc hektarů země, napsala agentura Ria Novosti. Podpis smlouvy se očekává příští týden.

„Severokorejské úřady plánují bezprecedentní zemědělský projekt. Na Dálném východě vytvoří farmy, které budou pěstovat sóju, brambory, obilí a další plodiny,“ řekl agentuře nejmenovaný ruský představitel. V Amurské oblasti leží nyní ladem asi 200 tisíc hektarů půdy, kterou vlastní hlavně místní vláda a obce.

Státní média v Pchjongjangu uvedla, že chronický nedostatek potravin v zemi ještě zhoršily prudké deště v průběhu června a července, které spláchly nebo zatopily 60 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Amurský ministr pro mezinárodní hospodářství Igor Gorevoj si myslí, že půda by neměla být opuštěna. „Zajímají nás také investice do zemědělských strojů a zařízení. Další klíčovou podmínkou je, aby byla nová korejská firma zaregistrovaná v Amurské oblasti, což by pro nás znamenalo zisk z daní,“ uvedl. Dohoda předpokládá cenu 50 rublů za roční pronájem jednoho hektaru.

Vůdce KLDR Kim Čong-il navštívil Rusko minulý týden, aby se setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Ten mu slíbil poslat 50 tisíc tun obilí.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter po své jarní návště v Severní Koreji prohlásil, že třetina všech dětí v zemí trpí podvýživou.