Komentář Lukáše Kovandy: Dohoda o brexitu je v podstatě mrtvá. Bohužel pro Česko

Hlasování o dohodě o brexitu neuspělo: Theresa Mayová (15. 1. 2019)

Hlasování o dohodě o brexitu neuspělo: Theresa Mayová (15. 1. 2019) Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla v úterý večer historickou porážku – nejvýraznější prohru vládního kabinetu za poslední století. Plán vystoupení Velké Británie z Evropské unie, který hájila, je tím v podstatě mrtvý.

Neúspěch Mayové se čekal, bookmakeři sázkových kanceláří mu přičítali pravděpodobnost zhruba 97 procent a připraveny na něj byly do značné míry i trhy. I tak je ovšem porážka omračující, a to kvůli počtu poslanců, kteří hlasovali proti. Bylo jich o 230 více než těch, kteří hlasovali pro návrh. Takové číslo je na horní hranici těch odhadů, které byly z hlediska Mayové vůbec nejpesimističtější. Zároveň tak výrazná porážka nedává příliš šancí, že by mohl být na půdorysu stávající dohody učiněn ještě nějaký kompromis mezi Bruselem a Londýnem.

Libra v reakci na výraznou porážku Mayové dle očekávání oslabuje, zhruba o procento. Lze předpokládat, že takto výrazná porážka poznamená negativně americké a asijské burzy a zítra také burzy evropské.

Premiérka Mayová má nyní tři dny na to, aby předložila alternativní plán brexitu. Bude ovšem čelit enormnímu tlaku jak opozice, tak vlastních a koaličních poslanců. A také pochopitelně ze strany médií a veřejnosti.

Způsob, jakým Mayová prohrála, není dobrou zprávou pro evropskou ani pro českou ekonomiku. Zvyšuje se pravděpodobnost takzvaného brexitu bez dohody. V silně polarizovaném britském parlamentu bude obtížné najít smysluplnou shodu. Brexit bez dohody je přitom ekonomicky nejbolestivější variantou, a to i z hlediska České republiky, pro niž e Británie pátým největším exportním odbytištěm.

Autor je hlavním ekonomem Czech Fund.