Komise chce žalovat státy, které nezasáhnou proti „domácím“ teroristům

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud Zdroj: ctk/AP

Lidi, kteří cestují do zahraničí za účelem páchání terorismu, by měla postihovat nová evropská směrnice, kterou navrhne místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Ukotvení trestání zahraničních bojovníků do právních řádů má vytvořit pro jednotlivé členské země dodatečnou motivaci pro důsledný boj s terorismem. V případě jeho neplnění by je totiž Evropská komise mohla žalovat u Soudního dvora EU.

Informace o směrnici přinesla evropská mutace serveru Politico. Navrhovaná směrnice by měla přinést postihy pro ty, kteří financují, organizují, nebo umožňují cesty domácích teroristů do zahraničí. Trestat se mají také ti, kteří podstupují výcvik za „účelem terorismu“. Měly by se posílit zákony proti šíření teroristické propagandy, včetně internetu.

Cílem směrnice má být poskytnutí nových právních nástrojů členským zemím Evropské unie a zároveň usnadnění vzájemné soudní spolupráce. Nová legislativní úprava by nahradila starší rámcové rozhodnutí o boji s terorismem. To po 11. září do všech unijních právních řádů zavedlo definici terorismu a kriminalizovalo ho jako samostatnou kategorii trestného činu.

Otázkou ovšem zůstává, kdo může být za teroristu označený. Pokud by například justiční orgány členských států přijaly definici kyjevské vlády, mohly by se zákony založené na směrnici vztahovat i na občany Evropské unie, kteří bojují v řadách proruských separatistů na východě Ukrajiny.