Konec dlouhého čekání? Většina členů Fedu by zvýšila úrokové sazby

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Většina členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) se na svém posledním zasedání koncem října postavila za případné zvýšení úrokových sazeb v prosinci. Centrální bankéři ale diskutovali rovněž o známkách toho, zda dlouhodobý potenciál ekonomiky Spojených států trvale neklesl. Vyplývá to z dnešního zápisu z říjnového zasedání výboru.

Většina účastníků říjnového jednání se domnívala, že podmínky pro zvýšení sazeb ze současných rekordních minim by se mohly splnit do příštího setkání měnového výboru, které bude v polovině prosince. Padlo tudíž rozhodnutí, že v prohlášení bezprostředně po skončení zasedání se Fed k případnému prosincovému zvýšení vysloví neobvykle přímo. Obavy z příliš vysokého očekávání, které by taková formulace mohla vyvolat, mělo prý jenom „několik“ členů Fedu.

Fed od prosince 2008 drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta a donedávna podporoval ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů a dalších aktiv. Loni ale program těchto nákupů ukončil a od té doby naznačuje, že se blíží první zvýšení úrokových sazeb od roku 2006.

Podmiňuje to ale dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování nynější nízké inflace. V létě a na začátku podzimu členy Fedu znervóznila kolísavost na amerických trzích a výprodej na trzích v Číně.