Konec militaristických hrátek. Slovensko zakáže veřejnosti nošení armádních uniforem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Slovensko od května pod hrozbou pokut až na výjimky zakáže veřejnosti nosit uniformy, které používají slovenští vojáci. Novelu příslušného zákona schválil parlament.

Předlohu připravilo ministerstvo obrany jako opatření proti extremistickým polovojenským organizacím, jejichž členové používali armádní uniformy. Nově také pouze vojáci budou moci například na oděvu či vozidlech používat označení ozbrojených sil včetně zaměnitelných nápisů a zkratek.

Výjimka ze zmiňovaného zákazu se po souhlasu ministerstva obrany bude vztahovat například na odbojáře či na osoby, které pobírají výsluhový důchod. Naopak provinilcům bude hrozit pokuta do výše 500 eur (12 900 korun).

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany opatření nepostihne myslivce, rybáře a další skupiny obyvatel, které nosí armádní oděvy se staršími vzory, jež slovenští vojáci již nepoužívají.

Na Slovensku dříve vzbudila pozornost polovojenská organizace Slovenští branci, a to i kvůli cvičení jejích členů se zbraněmi. Organizace se označuje za domobranu a klade si za cíl rozvíjet u mladých lidí lásku k vlasti, přírodě a ke kulturnímu dědictví. Její bývalý člen se přidal na stranu proruských separatistů na východě Ukrajiny.