Konzervativci a labouristé zahájili boj, napadají se z poškození britské prosperity

Britský premiér a šéf Konzervativní strany David Cameron

Britský premiér a šéf Konzervativní strany David Cameron Zdroj: ctk

Ve Velké Británii včera oficiálně odstartovala kampaň před volbami, které se uskuteční 7. května. Konzervativci do ní vstupují se znepokojením. Strana po čtvrtečním televizním duelu premiéra Davida Camerona s jeho hlavním rivalem Edem Milibandem zaostala za labouristy v průzkumu o čtyři procenta. Předseda vlády chce na voliče zapůsobit scénářem ekonomického chaosu v případě vítězství opozice. Jeho soupeř zase straší negativními důsledky referenda o setrvání země v Evropské unii.

Toryové se s labouristy v průzkumech z posledních měsíců neustále střídali ve vedení a souboj zřejmě bude napínavý až do konce. Cameron apeluje na Brity, že potřebuje ještě jeden termín, aby dokončil svou práci. Staví přitom na nejlepší kondici britské ekonomiky od roku 2007 a výsledcích šetření veřejného mínění, podle nichž lidé jeho straně v hospodářských záležitostech důvěřují více.

Slibuje pokračování růstu a tvorby pracovních míst, která generují peníze pro fungování a zlepšování zdravotnického systému. „Miliband naoko slouží pracujícímu lidu, zatímco plánuje zvyšování daní a dluhu,“ vzkázal premiér.

Volební preference britských politických stranVolební preference britských politických stran | e15

Lídr labouristů kontruje tvrzením, že si hlavní vládní strana zahrává s prosperitou země, když zpochybňuje její členství v osmadvacítce. „Největším rizikem pro britský byznys je hrozba odchodu z EU,“ píše se v celostránkovém inzerátu, který má partaj v The Financial Times. Obsahuje prohlášení několika významných byznysmenů. Miliband také zlehčuje úspěchy konzervativců tvrzením, že ekonomické zotavení za současné koalice bylo nejpomalejší za více než století.

Labouristům přitom v jejich tažení ublížil jejich vlastní sponzor, byznysmen Assem Allam. Podle něj by měl Miliband přestat trestat lidi, kteří vytvářejí bohatství. „Je to v genech konzervativní strany dostat ekonomiku země na správnou cestu. Opravdu se domnívám, že jsou nejlepší stranou v Evropě ve zvládání hospodářství,“ uvedl v neděli pro server listu The Daily Telegraph.

Cena za brexit. Co by znamenal odchod Británie z EU?