Korejský trajekt vydal další oběti. Jejich blízcí se střetli s policií

Záchranářům se podařilo vyprostiti další těla obětí z útrob vraku jihokorejského trajektu

Záchranářům se podařilo vyprostiti další těla obětí z útrob vraku jihokorejského trajektu Zdroj: ctk/ap

Podle informací jihokorejského ministerstva bezpečnosti bylo na palubě potopeného trajektu přes 450 osob a z nich 179 se podařilo zatím zachránit
Do záchranné akce se zapojilo 34 lodí a 18 vrtulníků
Potápěči prohledávají vrak potopeného jihokorejského trajektu
Záchranné práce komplikuje počasí
Šance na záchranu dalších cestujících klesá
11
Fotogalerie
Počet potvrzených obětí středeční nehody trajektu v Jižní Koreji stoupl na 54. Oznámily to dnes úřady poté, co se potápěčům podařilo proniknout do vraku lodi a vyprostit odtamtud prozatím asi dvacítku mrtvých těl. Celková bilance obětí však bude mnohem tragičtější, protože téměř 250 pasažérů, převážně středoškolských studentů a studentek, se stále pohřešuje.

Rozhněvaní příbuzní nezvěstných se dnes ráno dostali do potyček s policií na ostrově Činto, kde čekají na jakékoli zprávy o svých blízkých. Policisté zastavili asi stovku lidí, kteří se násilím pokoušeli dostat na most spojující ostrov s pevninou, napsal server BBC. Příbuzní prý plánovali protestní pochod směrem k Soulu, aby upozornili na svou zoufalou situaci.

„Přineste mi tělo, abych mohla vidět tvář a obejmout své dítě,“ křičela jedna z žen. Mezi pozůstalými panují také obavy z toho, že pokud bude vyprošťování obětí trvat příliš dlouho, těla se po dlouhém pobytu ve vodě rozloží.

Policie v sobotu zatkla kapitána trajektu pro podezření z nedbalosti a opuštění lidí v nebezpečí. V policejní cele skončil i kormidelník a třetí palubní důstojnice, která lodi v době havárie velela, jakkoli byla pokládána za nováčka a loď plula v pro ni neznámých vodách, vyžadujících složitou navigaci.

Devětašedesátiletý kapitán I Čun-sok čelí trestnímu stíhání mimo jiné kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. V sobotu se znovu omluvil cestujícím a rodinám obětí a popsal i to, co havárii předcházelo.

Stovky záchranářů se od středy ve velmi nepříznivém počasí pokoušely proniknout do potopeného vraku, podařilo se jim to však až v sobotu. Od té doby vyprostili potápěči dvě desítky těl a další budou rychle přibývat. Naděje, že by mohl ve vraku či na moři někdo z pohřešovaných přežít, je mizivá.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí. Vyšetřování příčin katastrofy se nyní soustřeďuje na chování posádky, včetně možného pozdního povelu k evakuaci, na špatně zabezpečený nákladní prostor a taky na případnou chybnou konstrukci plavidla.

Dosud největší neštěstí spjaté s potopením trajektu se v Jižní Koreji odehrálo v roce 1993, kdy zahynulo 292 lidí.