Korupce bude Němce letos stát 250 miliard eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Uplácení či poskytnutí „neoprávněné výhody“ letos německému hospodářství napáchá škody za 250 miliard eur (6,13 bilionu korun). Tvrdí to profesor Univerzity Jana Keplera v Linzu Friedrich Schneider, který sumu vypočítal pro deník Die Welt.

Cena, kterou německá ekonomika platí za korupci, roste od roku 2006. Tehdy dosáhla podle Schneidera svého dosavadního minima 220 miliard eur. Loni byla na stejné úrovni jako letos.

Ekonomové oslovení deníkem dodávají, že korupce roste navzdory tomu, že se německému hospodářství daří. Obecně prý podniky a úřady hledají postranní cesty především v dobách ekonomického propadu. Podle Schneidera v tom hrají roli i „zpustlé mravy“.

Zatím největší německým korupčním skandálem je letos kauza již bývalého prezidenta Christiana Wulffa. Ten musel v únoru odstoupit poté, co se provalilo, že ještě jako premiér Dolního Saska opakovaně zneužil své funkce.

V posledním vydání indexu korupce organizace Transaparency International se Německo drží na 14. příčce ze 182 hodnocených zemí. Žebříček vede Nový Zéland, následují Dánsko a Finsko. Česko je na 57. místě, ještě hůře si vede Slovensko. Korupcí je z evropských zemí nejvíce zatížena Ukrajina, která se umístila na 152. příčce.