Korupce, pokrytectví, násilí. Čína vydala zprávu, která viní USA z porušování lidských práv

Americká policie

Americká policie Zdroj: reuters

Americká policie
Čínská textilní výroba
Čínská textilní výroba
Peking, metro
Peking, metro
12
Fotogalerie

Čína vydala výroční zprávu o porušování lidských práv ve Spojených státech, v níž americký protějšek obviňuje z korupce, pokrytectví a násilí. Od roku 2000 Čína tímto způsobem reaguje na výroční zprávy o stavu lidských práv amerického ministerstva zahraničí. Washington minulý týden Peking nařkl mimo jiné z mučení, poprav bez řádného soudního procesu, potlačování politických práv a pronásledování etnických menšin.

Čínská vláda ve své zprávě upozorňuje na policejní násilí, vysoký podíl vězněných, rasové předsudky a peníze v politice. Zpráva uvádí fakta z amerických médií a od skupin zabývajících se občanskými právy. V závěru připomíná i americké nálety v Iráku a Sýrii, o nichž tvrdí, že přivodily smrt tisíců civilistů. "V roce 2016 volby amerického prezidenta, plné lží a frašek, ovládly peníze a klientelismus," uvedl čínský dokument.

Letošní zpráva americké strany se soustředila na případy omezování ústavou garantovaných lidských práv, včetně svobody projevu a náboženského vyznání. Uvádí, že Čína má "desítky tisíc" politických vězňů, jimž bývá někdy odpírána lékařská péče a úřady je pronásledují i po propuštění.

Lidská práva jsou zdrojem třenic mezi dvěma největšími světovými ekonomikami zejména od roku 1989, kdy Spojené státy uvalily na Čínu sankce po krvavém potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu.

Čína kritiku pravidelně odmítá a poukazuje na to, že pozdvihla miliony svých občanů z chudoby. Vládnoucí komunistická strana však netoleruje žádnou politickou opozici a vláda prezidenta Si Ťing-pchinga proti právníkům a aktivistům, kteří lidská práva hájí, tvrdě zasahuje.