CEFC začíná investovat do ropy, chce převzít čínské rafinerie

Ropný průmysl v Číně

Ropný průmysl v Číně Zdroj: profimedia

Ropný průmysl v Číně
Ropný průmysl v Číně
Ropný průmysl v Číně
Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky
5
Fotogalerie

Čínský konglomerát CEFC jedná o možném převzetí s několika malými domácími zpracovateli ropy. Skupina, jejíž evropské aktivity sídlí v Česku, chce získat své první domácí rafinerie, aby udělala první krok k pozici globální integrované ropné společnosti.

CEFC teprve před třemi týdny oznámila svou první velkou investici do těžby ropy. Koupila za 900 milionů dolarů (23 miliard korun) čtyřprocentní podíl v jednom ropném poli v Abú Zabí.

Snaha CEFC je podle Reuters ojedinělým příkladem, kdy se soukromá čínská skupina pokouší využít čínské vládní podpory malých ropných firem v jejich úsilí o vstup na světový trh vedle státních gigantů jako PetroChina nebo Sinopec. Předseda správní rady CEFC Jie Ťien-min loni v červenci řekl, že skupina se chce stát druhou Sinopec, což je čínská dvojka v těžbě ropy a zemního plynu a největší zpracovatel ropy v Asii; CEFC podle předsedy hodlá nakupovat v zahraničí a doma spojovat provozy malých rafinerií.

Zástupci CEFC nyní podnikají časté návštěvy do provincie Šan-tung, v níž se koncentrují malé rafinerie, takzvané "čajové konvice". Ucházela se tam podle zdrojů Reuters o nejméně čtyři firmy; všechny měly od Pekingu povolení k dovozu ropy.

CEFC už má v ropném sektoru několik aktivit v zahraničí. V Rumunsku koupila jednu rafinerii, má síť čerpacích stanic ve Španělsku, Francii a Rumunsku a podíl v ropném poli v Čadu. Mluvčí CEFC v odpovědi na dotaz Reuters sdělil, že zkoumání možnosti vstupu do domácích rafinerských aktivit je "součástí firemní expanze".

Ve světě málo známá CEFC v září 2015 oznámila vstup do řady českých firem a příslušné smlouvy byly podepsány v Šanghaji v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně.

V Česku nyní skupina zaměstnává přes 4000 lidí a po dokončení plánovaných investic se má jejich počet zvýšit na 10.000. Loni v listopadu oznámila, že v Česku investovala 22,8 miliardy korun, dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy a nově plánované přesahují deset miliard korun. Koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v Pivovarech Lobkowicz Group nebo ve fotbalové Slavii a loni v září kapitálově vstoupila do J&T Finance Group.

Vše o CEFC čtěte zde>>>