Košice doplácejí na chybu exprezidenta Schustera

Košice

Košice Zdroj: Foto Libor Budinsky

Nucená správa, nebo prodej městských podniků. Tyto scénáře hrozí metropoli východního Slovenska po tom, co Košice prohrály soudní spor se společností Strelingstav.

Justice firmě přiznala odškodné téměř patnácti milionů eur. „Soudy na všech úrovních daly za pravdu straně, která žaluje město,“ přiznává primátor Košic Richard Raši (Smer–SD).

Firma Strelingstav spravovala v devadesátých letech městské silnice. Smlouvu s ní podepsal tehdejší primátor Rudolf Bauer (KDH). Podle odborníků měl dokument obsahovat dodatky, které uměle zvyšovaly ceny služeb. Společnost prý navíc nedodržovala všechny smluvní závazky. „Na tom, že se dluh města navýšil do současné částky, nesou vinu všichni další primátoři, kteří problém odsouvali,“ odmítá ale vinu sekretariát městské části Košice Západ, kde je starostou právě Rudolf Bauer.

Předmětná smlouva ale hrála ve sporu s městem jinou roli. V roce 1995 ji vypověděl tehdejší primátor Košic a pozdější prezident Rudolf Schuster – jednostranně a podle všeho neoprávněně. Spor nabral na obrátkách, když Jan Struk, jednatel firmy, prodal pohledávky anglické společnosti Waltz Properties. Výhru poškozené firmy potvrzoval soud za soudem a město se dokola odvolávalo. Tím, že neprošla ani ústavní stížnost, Košice definitivně prohrály.

Zaplatit patnáctimilionové odškodné ale nechtějí. S protistranou se dohodly na desetimilionovém mimosoudním vyrovnání. Raši však ještě musí získat podporu v městském zastupitelstvu. O tom, zda na dohodu přistoupí, se má rozhodnout v pondělním hlasování.

Tak či onak se čtvrtmilionové město dostalo do velkých problémů. Košická pokladna zeje prázdnotou, a tak se bude muset prodat budova Malinovského kasáren, podíl ve společnosti Kosit, městských vodárnách, lesích, či dokonce celý Dopravní podnik. Jinak by město skončilo v nucené správě. Pokud by mimosoudní dohoda schválena nebyla, patálie se ještě umocní. Dluh by podle primátora mohl vystoupat až na 21 milionů eur.