Královna si přeje brexit, trvá na svém bulvární The Sun

Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. Zdroj: CTK

Britský bulvární deník The Sun je i nadále pevně přesvědčen o přesnosti svého středečního tvrzení, že britská královna Alžběta II. podporuje odchod Spojeného království z Evropské unie. Stanici BBC to dnes řekl šéfredaktor The Sun Tony Gallagher, přestože královnin mluvčí tvrzení jeho listu rezolutně popřel a zdůraznil tradiční neutralitu panovnice.

The Sun zveřejnil ve středu zprávu s titulkem „Královna podporuje brexit“, tedy odchod Británie z EU. V textu se list odvolával na nejmenované zdroje, podle kterých královna nesouhlas s členstvím v unii vyslovila nejméně dvakrát za poslední desetiletí.
Buckinghamský palác označil zprávu za falešnou a podal na list stížnost u britské novinářské organizace IPSO. Královnin úřad k tomu uvedl, že panovnice v této věci zachovává neutralitu, jak činí v podobných politických situacích již přes 60 let.

Gallagher však podle BBC trvá na tom, že „není žádných pochyb“ a „je pevně přesvědčen“, že článek byl pravdivý a odráží královnino stanovisko. Britská společnost je před referendem, které je vyhlášeno na 23. června, rozdělená, proto by podle místních médií mohl názor královny výrazně ovlivnit postoj voličů.

Britský premiér David Cameron svým voličům slíbil reformovat vztahy Británie s EU a uspořádat do konce příštího roku referendum o setrvání země v unii. Na příslušné dohodě se s unijními představiteli dohodl v únoru, následně na červen vyhlásil referendum.