Krátím daně, přiznává rekordní počet Němců. Bojí se švýcarských cédéček

německá policie, ilustrační foto

německá policie, ilustrační foto

Německé finanční úřady hlásí rekordní počty lidí, kteří se dobrovolně přiznávají ke krácení daní. Lidé, kteří si ukrývali peníze na zahraničních kontech v daňových rájích, mají čím dál větší strach z cédéček se jmény klientů bank, které získává německá vláda.

V prvním pololetí roku 2013 se k daňovým únikům přiznalo 14500 lidí, uvedla agentura DPA. To je stejné množství, jako za celý loňský rok. Pokud se majitel zahraničního konta ke krácení daní přizná dobrovolně, má šanci, že mu finanční úřad odpustí pokutu.

Německý tisk spekuluje, že za nebývalým boomem napravených hříšníků stojí přiznání ředitele fotbalového klubu Bayern Mnichov Uliho Hoenesse. Hoeness je od března vyšetřován kvůli podezření z daňových úniků v souvislosti s jeho tajným kontem ve Švýcarsku, které prý v minulosti využíval k burzovním spekulacím. Slavný německý fotbalista a klubový funkcionář se úřadům přihlásil sám, díky čemuž by mohl po zaplacení všech dlužných částek vyjít ze skandálu beztrestně.

Spolkové země si proto pochvalují investice do cédéček s informacemi o majitelích kont a plánují koupit další. Například vláda státu Severní Porýní - Vestfálsko za nosiče s údaji o majitelích podezřelých kont zaplatila asi devět milionů eur. Pravděpodobně jde o výhodnou investici - podle deníku Sueddeutsche Zeitung získal německý stát díky těmto cédéčkům zpátky dohromady tři miliardy eur.