Krejčíř údajně uplácel, aby dostal v JAR rychleji azyl

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Uprchlý český občan Radovan Krejčíř údajně poskytl úplatek v Jihoafrické republice vysoce postavené úřednici, aby rychleji dostal azyl. Funkcionářka byla kvůli tomuto obvinění do vyřešení záležitosti uvolněna z úřadu, uvedla jihoafrická média.

Případ se táhne od loňského podzimu, kdy list Mail and Guardian napsal, že Krejčíř poskytl v roce 2009 šéfce dozorčího úřadu pro bytové stavebnictví Brendě Madumiseové milion randů (2,1 milionu korun), aby pomohla urychlit jeho azylové řízení. Protože si tím ale nepomohl, vyžadoval pak prostřednictvím svého advokáta svoje peníze zpět.

Madumiseové přitížilo, že v této souvislosti několikrát vypovídala a pokaždé jinak. Tvrdila mimo jiné, že šlo o dar na blíže neupřesněné účely. Krejčíř také údajně chtěl poskytnout peníze vládnoucí straně Africký národní Kongres, aby si naklonil její představitele, ale byl odmítnut.

V JAR nyní soudy projednávají několik kauz, ve kterých Radovan Krejčíř figuruje. Týkají se vražd, pokusů o ně, stejně jako únosu a mučení v oblastech jeho „podnikatelské“ činnosti zahrnující mimo jiné obchod s drogami a kradenými předměty. Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. V ČR byl v roce 2012 odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.