Krejčíř zůstane v JAR ve vazbě, kauci zamítl další soud

Radovan Krejčíř zůstává v JAR ve vazbě

Radovan Krejčíř zůstává v JAR ve vazbě Zdroj: CTK

Vrchní soud v Johannesburgu zamítl žádost zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře o propuštění z vazby na kauci. Vrchní soud tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, který propuštění Krejčíře, obviněného z únosu a z pokusu o vraždu, nepovolil už v prosinci. Krejčířovi právníci již oznámili, že se v pátek obrátí na nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu.

Podnikatelův advokát Francois Roets žádost o kauci před jednáním soudu odůvodnil tvrzením, že pětačtyřicetiletý Krejčíř splňuje podmínky pro propuštění a že nehrozí jeho útěk ze země, neboť by v takovém případě přišel o 60 milionů randů (zhruba 113 milionů korun). Jedná se o částku, kterou od Krejčíře vymáhá jihoafrický finanční úřad.

Soudkyně Leoni Windellová ale souhlasila s názorem nižší soudní instance, že v případě propuštění na svobodu na kauci hrozí, že Krejčíř bude ovlivňovat svědky a že může utéct z Jihoafrické republiky. Krejčíř se slyšení neúčastnil, v soudní síni však byla jeho manželka, syn a matka, které ve středu okresní soud pro Prahu-západ uložil pokutu 15 tisíc korun za to, že se opakovaně bez omluvy nedostavila k podání svědecké výpovědi.

V Česku pravomocně odsouzený podnikatel byl v JAR zatčen spolu se třemi Jihoafričany. Vyšetřovatelé je viní, že unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů korun). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění odmítá. Zatímco jeho žádost o propuštění magistrátní soud v Johannesburgu 13. prosince zamítl, ostatní obviněné na kauci pustil.

Po zatčení soud povolil převoz českého podnikatele z vazby do soukromé nemocnice kvůli údajně vážným zdravotním problémům Krejčíře. Podle serveru Eyewitness News ale jeho právníci u soudu novinářům řekli, že podnikatel se už nenachází na klinice a je zpátky ve vazební věznici. Později upřesnili, že je ve vězeňské nemocnici.

Profil: Pro Krejčíře přestává být Jižní Afrika rájem na zemi