Krejčíře šetří naráz dva soudy, nový proces se týká přípravy vražd

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: CTK

V Jihoafrické republice dnes začal a brzy byl odročen nový soudní proces s Radovanem Krejčířem, který je spolu s dalšími sedmi lidmi obžalovaný z přípravy vražd soukromého detektiva a policisty. Soudkyně po krátkém jednání rozhodla o dalším termínu zasedání, kterým bude 24. duben. Případ začal už loni projednávat magistrátní soud v Johannesburgu, pak ho ale kvůli jeho závažnosti předal vyšší instanci.

Vyšší soud dnes rokoval v Palm Ridge na předměstí Johannesburgu, zatímco v centru města souběžně jiný soud pokračuje v projednávání dalšího případu, v němž Krejčíř figuruje jako obžalovaný, upozornil jihoafrický zpravodajský server Times Live. Jde o kauzu, kde je Čech obžalovaný z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informaci o jeho bratrovi. Ten prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 51 milionů korun) a i s drogou zmizel.

Chaos v jednání soudů

Případ týkající se přípravy vražd policejního plukovníka Nkosany „Zabijáka“ Ximby a soukromého detektiva Paula O'Sullivana bude kvůli počtu obžalovaných zřejmě velice složitý. Průtahy už při zahájení způsobilo to, že dva obžalovaní se zřejmě kvůli špatně datované pozvánce do soudní síně vůbec nedostavili a také to, že z případu na poslední chvíli odstoupil advokát dalších dvou obžalovaných.

Na chaotické jednání si stěžovala jak soudkyně, tak advokát Krejčíře, který byl u soudu osobně přítomen. „To, co se tady dnes děje, je naprosto neuspokojivé, tahle záležitost ani s největší představivostí není připravena pro zahájení procesu. Nelze tolerovat, že lidé přijdou na první den procesu a právní zástupci ohlašují, že se z případu stahují. Kde je nějaká disciplína?,“ postěžoval si podle serveru Times Live Krejčířův obhájce Piet du Plessis.

Podle prokurátora Lawrence Gcaby by proces mohl trvat déle než deset týdnů. Soudkyně si na 24. dubna předvolala dva obžalované - Welcome Mafunda a Mike Grigorov budou vysvětlovat, proč se dnes k soudu nedostavili. Všech osm obžalovaných by se v soudní síni mělo sejít 27. dubna.

Prošetřovali Krejčířovu činnost, proto zemřeli, tvrdí prokuratura

Podle prokuratury se vraždy policisty a detektiva chystaly proto, že se oba dlouhodobě věnovali objasňování Krejčířovy údajné trestné činnosti v JAR. Spoluobviněnými jsou v této kauze mimo jiné bývalá policistka či Krejčířova údajná pravá ruka Bulhar Grigorov. Právě Grigorova, v podsvětí přezdívaného Šílený Mike Bulhar, prý Krejčíř pověřil objednáním dvou vrahů údajně z Česka.

Jihoafrické soudy řeší hned několik kauz, ve kterých Krejčíř figuruje. Čech čelí také obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy.

Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před vyšetřováním české policie, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.