Kreml bojuje proti alkoholismu na všech frontách

alkohol v Rusku

alkohol v Rusku Zdroj: profimedia.cz

Rusko, kde je spotřeba alkoholu dvakrát vyšší než kritická hranice stanovená Světovou zdravotnickou organizací, se v posledních letech snaží s národním démonem bojovat. Nabádání politiků k střídmější konzumaci provázejí přísnější kontroly výroby nápojů a omezení. Občas padají i výzvy k úplnému zákazu prodeje lihovin.

Do poklidného popíjení Rusů zasáhlo už mnoho restrikcí, například neustálé zvyšování minimálních cen vodky i dalších destilátů. Lidé už alkoholu nesmějí holdovat na veřejných místech včetně parků a rekreačních oblastí, ale také třeba průchodů. Úřady rovněž omezují prodej alkoholu časově. A bude hůř. Od roku 2013 nebude například v kioscích, na letištích a nádražích k dostání vůbec.

V létě navíc ruský prezident Vladimir Putin zakázal reklamu na alkoholické nápoje. Pro televizi, rozhlas, internet a billboardy už platí, tištěná média čeká od ledna. „Ztráty budou skutečně obrovské. Lesklým magazínům poklesnou jejich celkové příjmy z reklamy o 20 až 25 procent,“ míní marketingový odborník Gleb Sachraj.

Čtěte také:

Alkohol zabije více lidí než AIDS či tuberkulóza

Německo a Rakousko neplánují zákaz dovozu českých lihovin

Výrobci nevěří, že se prodej lihovin obnoví do týdne

Úřady si také snaží posvítit na nelegální produkci. Odhadují totiž, že loni nezákonně vyrobená vodka tvořila až třetinu veškeré prodané. V posledních letech přitom v Rusku stále více získává na popularitě pivo, a to i na úkor tradičního destilátu. „Muži v současnosti pijí více piva, protože je levnější. Ale když se lidé chtějí opít, stejně sáhnou po vodce,“ vysvětluje na internetu třicetiletá Valentina z karelského Petrozavodsku.

Nejasné výsledky

Vládní boj proti alkoholismu přinesl příznivé výsledky. Předkládané údaje jsou ale tak kladné, až vzbuzují pochybnosti. Ministerstvo zdravotnictví loni uvedlo, že konzumace čistého lihu na hlavu poklesla z osmnácti litrů na patnáct. Skutečná spotřeba zahrnující domácí výrobu je však nejistá. Podle oficiálních statistik každopádně ročně zemře na otravu alkoholem na 23 tisíc Rusů.