Kreml chce novou smlouvu o chemických zbraních, dosavadní prý nestačí

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Rusko dnes na zasedání ženevské odzbrojovací konference navrhlo schválit mezinárodní smlouvu o boji proti chemickému terorismu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov v projevu na konferenci prohlásil, že dosavadní konvence o zákazu chemických zbraní k účinnému boji proti teroristům nestačí.

„Dosavadní mezinárodní normy přímo nezakazují použití chemických zbraní nestátními subjekty a neoznačují tyto akce za mezinárodní zločin. Doplňovat stávající smlouvy by bylo příliš složité,“ vysvětlil ruské stanovisko Lavrov. Ministr zejména varoval před výbušnou situací na Blízkém východě, kde existuje rostoucí nebezpečí, že bojovníci Islámského státu a dalších teroristických skupin nasadí v bojích chemické zbraně.

„Tento problém je zvlášť ožehavý na pozadí zpráv o opakovaném použití nejen průmyslových otravných látek, ale i bojových chemických látek islamisty v Sýrii a Iráku,“ konstatoval Lavrov. Upozornil, že podobná hrozba se týká i Jemenu a Libye.

Realistickým a spolehlivým prostředkem by podle Moskvy byla příprava speciální konvence o boji proti aktům chemického terorismu. Tribunou pro vypracování nové dohody by podle Lavrova měla být ženevská Konference o odzbrojení, stálé fórum fungující v rámci systému OSN už od 70. let minulého století.