Krev a chaos při oslavách Ramadánu chyběly. Němci, Syřané, Iráčané slavili společně

Oslavy Ramadánu v městečku Sundern

Oslavy Ramadánu v městečku Sundern Zdroj: www.wilkommen-in- sundern.de

Letošní červencové oslavy muslimského postního měsíce Ramadánu se nenesly jen v duchu krve, zmatku a zabíjení. Výrok Islámského státu, že je svatý měsíc vhodnou dobou pro zabíjení, nebyl všude brán jako vzor oslav. Ještě před začátkem svátku se IS nechal totiž slyšet, že chce udělat z Ramadánu měsíc bolesti pro nevěřící po celém světě. Výzvy IS však imigranti v Německu nevyslyšeli.

V Sundern, městě ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko, byl ale pro muslimské obyvatele zorganizován první Ramadán fest. Akce se konala ve škole Bonhoeffer a zaštítil ji starosta Ralph Brodel.

Organizace se ujal Musa Alp společně se Serhatem Sarikayou a Niklasem Latuskem z SPD a Brigitte Herzigovou, Margret Haurandovou und Ullou Funkeovou z Občanského sdružení Sundern. „To je něco, co jsem si vždycky přál,“ nechal se slyšet Musa Alp. „Vyrostl jsem zde. Nyní jsou tu lidé z Íránu, Iráku, Afghánistánu, Sýrie a mnoha dalších zemí. Je to tak hezké, že společně slaví!“ dodal hlavní organizátor.

Oslavy Ramadánu v městečku SundernOslavy Ramadánu v městečku Sundern | www.wilkommen-in- sundern.de

Na akci byli pozváni všichni obyvatelé města. Hosté přinesli tradiční jídla, tančily se tradiční i moderní tance, před návštěvníky festivalu zazpíval anglicky i arabsky osmnáctiletý Abdullah Khorsheed z Iráku a jako překvapení pro všechny přijela na akci i skupina Samba Piranha, která podle serveru svými brazilskými rytmy oživila atmosféru.

Tak trochu jiná péče o uprchlíky

Město Sundern ležící v německé oblasti Severní Porýní – Vestfálsko sice se svými 28 tisíci obyvateli nepatří mezi nejdůležitější oblast pro ubytovávání uprchlíků, ale může nabídnout velké množství akcí, kurzů, besed nebo třeba sportovních aktivit pro nově ubytované obyvatele.

Podle serveru wilkommen-in-sundern.de má většina uprchlíků, kteří nyní v Sundern bydlí, dobré vzdělání nebo dobře ovládá nějaké řemeslo. Web rovněž uvádí, že téměř všichni z nich jsou ochotni se učit novým věcem. Proto zřejmě nikoho nepřekvapí, že město chce svým uprchlíkům nabídnout co nejlepší servis. Sundern pro imigranty organizuje zcela zdarma jazykové a integrační kurzy, sportovní akce a besedy s obyvateli, projekty pro matky s dětmi i festivaly.