Krizový německý scénář. Koronavirem se nakazí každý osmý. Vybudování imunity může trvat dva roky

Dvě ženy v Seattlu, které se chrání proti nákaze nového koronaviru mimo jiné také igelitovým pytlem.

Dvě ženy v Seattlu, které se chrání proti nákaze nového koronaviru mimo jiné také igelitovým pytlem. Zdroj: ČTK/AP - Aaron Favila

Tisíce zdravotních pomůcek, které se nyní pro celý svět vyrábí v Šanghaji.
2
Fotogalerie

Počet nakažených novým typem koronaviru roste v Německu podle Institutu Roberta Kocha (RKI) exponenciálně. Když se ho nepodaří zpomalit, může být za dva až tři měsíce až deset milionů infikovaných. Institut, spadající pod ministerstvo zdravotnictví, počítá s tím, že může trvat i dva roky, než bude velká část obyvatel vůči koronaviru imunní a nákazu se podaří zastavit. Kancléřka Angela Merkelová se ve středu večer kvůli situaci v televizním projevu obrátí na občany.

"Jsme na začátku epidemie, která ještě mnoho týdnů a měsíců bude v naší zemi," řekl na tiskové konferenci v Berlíně šéf RKI Lothar Wieler. K úterní půlnoci bylo v Německu 8198 nakažených, což představuje nárůst o 1042 za 24 hodin. Na 100 tisíc obyvatel zatím spolková republika registruje 9,9 infikovaných.

Jaký dopad na šíření nákazy budou mít opatření přijatá centrální vládou i spolkovými zeměmi, se podle Wielera ukáže zhruba za dva týdny. "Když se nám nepodaří zredukovat účinně a na několik týdnů kontakty mezi lidmi, pak je možné, že za dva až tři měsíce budeme mít až deset milionů infikovaných v Německu," poznamenal s tím, že by to vedlo k přetížení zdravotnictví.

Nakažený by v takovém případě byl téměř každý osmý občan. Přispět k tomu, aby se tento scénář nenaplnil, podle něj může každý. O případném zpřísnění dosavadních opatření je podle Wielera nutné rozhodovat na základě konkrétního vývoje.

"Může trvat dva roky, než velká část obyvatel prodělá COVID-19, než bude imunní a infekce bude zastavena," podotkl dnes také.

Dění kolem koronaviru sledujte online