Krvavý účet v Alžírsku. Zemřelo 23 rukojmích a 32 únosců

Alžírské těžební zařízení In Amenas, kde islamisté zadržovali zahraniční rukojmí

Alžírské těžební zařízení In Amenas, kde islamisté zadržovali zahraniční rukojmí Zdroj: Statoil

Útok islámských radikálů na plynárenský podnik na jihovýchodě Alžírska a následný boj s alžírskými bezpečnostními silami skončil smrtí 23 rukojmích a 32 teroristů. Vládním jednotkám se podařilo osvobodit 685 unesených alžírských zaměstnanců a 107 cizinců.

Britský ministr zahraničí William Hague uvedl, že mezi oběťmi je pět Britů. Norská společnost Statoil také vyjádřila obavy, že někteří z mrtvých jsou její norští zaměstnanci.

Skupina Al-Mulasamín Mochtára Belmochtára, která se nedávno oddělila od Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM), podnik u Ajn Amanásu napadla ve středu ráno. Asi třicet dobře vyzbrojených mužů zajalo zaměstnance z Alžírska, jakož i z několika dalších zemí. Útok se dává do souvislosti s francouzskou intervencí v Mali a ochotou Alžírska poskytnout Francii svůj vzdušný prostor. Únosci požadovali ukončení této intervence a také propuštění dvou teroristů odsouzených v USA.

Postupně se dostala na svobodu většina rukojmích. V rukou únosců zůstala poslední sedmičlenná skupina. Tu únosci nakonec zabili, protože ztratili naději, že z místa uniknou. Armáda od čtvrtka rozsáhlý komplex obklíčila a akce speciálních komand kryly posádky vrtulníků, dnes dopoledne 11 útočníků zlikvidovala.