Kuvajt brojí proti cizincům, většinu z nich propustí ze státních služeb

Kuwait Towers

Kuwait Towers Zdroj: Paasikivi, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Vláda Kuvajtu připravuje rozsáhlé propouštění ve státní správě. Tu by mělo opustit 60 procent zahraničních zaměstnanců, píše deník Kuwait Times. Jde o poslední z řady kroků zaměřených na snížení počtu cizinců trvale žijících v této arabské zemi.

Kuvajtské úřady připravují velkou prověrku pracovních smluv zahraničních zaměstnanců státu. Zdroje kuvajtského listu tvrdí, že někteří pracovníci mají k dispozici benefity, které jim nepříslušely. „To by nyní mohlo otevřít k ukončení okolo 60 procent smluv,“ uvedly zdroje.

V únoru místní média uvedla, že Kuvajt se hodlá přebytečných zahraničních zaměstnanců zbavit do konce roku. Stát se snaží cizince k odchodu ze země přimět i jinak. V přípravě je mimo jiné legislativa omezující pobyt zahraničních pracovníků v zemi na pět let a zavádějící strop na jejich celkový počet.

Cizinci tvoří až 70 procent populace. V loňském průzkumu popularity země pro cizince společnosti InterNations tak Kuvajt skončil na posledním 64. místě. Za prvních devět měsíců úřady deportovaly 20 tisíc cizinců, vyhoštění hrozí dalším 115 tisícům lidí čelícím obvinění z porušení pracovního a imigračního práva.