Kvalita života ve Velké Británii spadla na evropské dno

Nejlépe si žijí už třetí rok v řadě Francouzi, zatímco Britové ve srovnání deseti evropských zemí spadli na dno, vyplývá to ze studie kterou zveřejnil server uSwitch.com. Šťastně se podle ní ve Velké Británii žije pouze pěti procentům obyvatel.

Studie zjišťovala tzv. index kvality života na základě celkem šestnácti faktorů, včetně čistého příjmu, DPH a nákladů na základní zboží, ale také faktorů životního stylu, jako jsou například doba slunečního svitu, nárok na dovolenou, pracovní doba a délka života.

„Může nás (Brity) sice těšit čtvrtý nejvyšší čistý příjem domácností v Evropě (po zdanění 38,547 liber), ale vysoké náklady na bydlení znamenají, že žijeme proto, abychom pracovali. V kombinaci s mnoha dalšími problémy, kterým dnes čelí domácností ve Velké Británii není divu, že každý desátý z nás (12 procent), uvažoval o tom, začít nový život v zahraničí,“ shrnuje výsledky studie Ann Robinsonová, ředitelka spotřebitelské politiky serveru uSwitch.com.

Pořadí zemí podle kvality života

PořadíZeměVýsledná známka
1.Francie8,21
2.Španělsko6,46
3.Itálie2,54
4.Nizozemsko2,25
5.Německo0,91
6.Dánsko-0,57
7.Polsko-0,60
8.Švédsko-5,11
9.Irsko-5,31
10.Velká Británie-8,77

Zdroj: uSwitch.com

Co se týče příjmů domácností, zaostává Velká Británie pouze za Nizozemskem, Irskem a Dánskem, ale výsledek Britům kazí kromě vysokých životních nákladů, kriminality nebo násilí také dlouhá pracovní doba, nejnižší počet dní dovolené ročně, vysoký věk odchodu do důchodu nebo například téměř nejmenší průměr doby slunečního svitu.

To, že peníze nejsou všechno, dokládá pohled na čelo žebříčku. Vede Francie, přestože přestože průměrný roční čistý příjem francouzské domácnosti po zdanění (31,767 liber) je téměr o sedm tisíc liber nižší, než ve Velké Británii. Druhé místo patří Španělsku a třetí skončila Itálie.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.